Cumhurbaşkanlığından Kamu Denetim Faaliyetlerine İlişkin Yeni Genelge
Cumhurbaşkanlığınca yayımlanan "Rehberlik, Teftiş ve Denetim Faaliyetlerinin Düzenli ve Etkin Bir Şekilde Yerine Getirilmesi" genelgesi, kamu kurumlarının inceleme ve denetleme süreçlerinin etkinliğini artırmayı hedefliyor. Genelge, kamu hizmetlerinde vatandaş memnuniyetinin sağlanması ve denetim faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması amacıyla önemli düzenlemeler getiriyor.
Vatandaş Memnuniyetinin Önceliği
Genelge çerçevesinde, eğitim, sağlık, gıda ve ticaret gibi kritik alanlarda kamu hizmetlerinin, vatandaş memnuniyetini esas alan bir anlayış çerçevesinde sunulması sağlanacak. Kayıt dışılığın ve fahiş fiyat uygulamalarının önlenmesi ile birlikte güvenilir gıda temini ve iş sağlığı güvenliğinin sağlanmasına yönelik adımlar atılacak.
Rehberlik Esaslı Denetim
Kamu kurumları, denetim faaliyetlerini bundan sonraki süreçte rehberlik esasına dayalı olarak gerçekleştirecek. Denetimler, usulsüzlükleri önleyici ve kamu hizmetlerinin iyileştirilmesine dönük olacak şekilde yapılandırılacak. Ayrıca, sorunlar mahallinde çözülerek kamu yönetiminin güvenilirliği artırılacak.
Teknolojik Dönüşümle Etkin Denetim
Yeni genelge ile birlikte, denetim bilgi sistemleri, büyük veri ve yapay zeka uygulamaları kullanılacak. Denetimler tarafsız bir şekilde gerçekleştirilecek ve risk analizi esasına dayalı metodolojilerle hataların önüne geçilecek.
Devlet Denetleme Kurulu’nun Rolü
Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak kamu kurumları arasındaki denetim faaliyetlerini koordine edecek. Kurul, kamu kaynaklarının verimli kullanımını denetleyerek gerekli takip sistemlerini oluşturacak.
Kapsamlı Denetim Faaliyetleri
DDK, hukuka uygunluğu sağlamak ve kamu kaynaklarının etkinliğini artırmak amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarını düzenli olarak denetleyecek. Bu kapsam, gıda ve su arz güvenliği gibi kritik konuları da kapsıyor.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.