Yeni Dönem GAP Eylem Planı İle Bölgesel Kalkınma Hedefleri
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, GAP Eylem Planı (2024-2028) kapsamındaki hedeflerini belirttiği konuşmasında, 2003-2024 yılları arasında GAP Bölgesi'ne yapılan kamu yatırımlarının toplamının yaklaşık 1 trilyon 40 milyar lira olduğunu açıkladı. Yılmaz, bu yeni eylem planının, bölgenin gelecek vizyonunu ivmelendirerek daha gelişmiş bir bölge inşasına olanak sağlayacağını ifade etti.
Bölgesel Kalkınma ve Yatırımların Rolü
Yılmaz, geçmişten gelen birikimle Türkiye Yüzyılı'na yürüdüklerini ve bölgesel kalkınma politikaları doğrultusunda birçok alanda dönüşüm gerçekleştirdiklerini vurguladı. Bu bağlamda, güvenlik ve huzur ortamının sağlanmasının, kalkınmanın önündeki engellerden birini kaldırdığını belirtirken, terör sorununun Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki insanlara büyük zarar verdiğini ifade etti.
Özel ve Kamu Yatırımlarının Önemi
Kamu ve özel yatırımların kalkınmadaki önemi üzerinde duran Yılmaz, özel sektör yatırımlarının da kıymetli olduğunu belirtti. Yılmaz, kamu ve özel sektördeki iş birliğinin, topyekün bir kalkınma yaratmada kritik rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) bugünkü toplantısının Şanlıurfa'da yapıldığını ve diğer toplantıların gelecekte Konya, Giresun ve Erzurum'da gerçekleştirileceğini ifade etti.
Bölgedeki İhracat ve İstihdam Artışı
GAP Bölgesi'nde ihracatın 2002'de 689 milyon dolar iken, 2023'te 13,7 milyar dolara yükseldiğini belirten Yılmaz, ihracatın 20 kat arttığını vurguladı. Ayrıca, 2004 yılında 1 milyon 299 bin olan istihdam sayısının, 2023'te 2 milyon 421 bine ulaştığını söyledi. Yılmaz, üniversite sayısının 3'ten 12'ye yükseldiğini, sağlık altyapısının da güçlendirildiğini belirtti.
GAP'ın Ulaşım ve Enerji Yatırımları
GAP Eylem Planları'nın bölgede istikrar sağladığını ve kalkınmayı ileriye taşıdığını dile getiren Yılmaz, enerji yatırımlarında da sona yaklaşıldığını ifade etti. Bu süreçte, bölgenin cazibe merkezi haline geldiğinin altını çizen Yılmaz, ayrıca 169 bin 850 konut projesinin 91 bin 147'sinin tamamlandığını, 78 bin 703 konutun inşasının devam ettiğini açıkladı.
Yılmaz, GAP'ın yalnızca tarımsal sulama ile değil, aynı zamanda gençlere iş, kadınlara fırsat eşitliği sağlama açısından da büyük bir kalkınma hikayesine dönüştüğünü belirtti.