DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.145.756,43 -0,17%

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldız Sarayı'nda konuşma yapıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıl sonra restorasyonu tamamlanan Yıldız Sarayı'nın açılışında konuşma yaptı.

Yayın Tarihi: 19.07.2024 15:22
Güncelleme Tarihi: 19.07.2024 15:22

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldız Sarayı'nda konuşma yapıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu 6 yıl süren ve artık açılışı yapılan Yıldız Sarayı’nın törenine katıldı. Açılış töreninde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmanlı’nın sarayın en sancılı yıllara tanık olduğunu kaydetti. Öte yandan Yıldız Sarayı’na girişlerin önümüzdeki ayın sonuna kadar ücretsiz bir şekilde devam edeceğini duyurdu. 

Osmanlı Devleti’nin yaptırdığı son sarayın Yıldız Sarayı olduğuna dikkat çeken Erdoğan, restorasyon çalışmasının 6 yıl sürdüğünü vurguladı. Bugün itibarıyla kapılarını açan sarayın 200 yıllık tarihini aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmanlı’nın en sancılı anlarına Yıldız Sarayı’nın şahitlik ettiğini belirterek Sultan 2’inci Abdulhamit ile özdeşleştiğini kaydetti. Yıldız Sarayı’nın ayırıcı lafının yönetim merkezi olarak kullanılması olduğunu belirten Erdoğan, mimari olarak çağından farkı özellikler taşıdığını da vurguladı. Sarayda toplam 2 bin kişinin yaşadığının rivayet edildiğini aktaran Erdoğan, mimarinin tabiatla uyumlu oluşuna dikkat çekti. 

Yıldız Gazinoları projesinin de hayata geçirildiğini vurgulayan Erdoğan, İtalyan bir şirketin işlettiği kumarhanenin 1 yıl sonra kapatıldığını aktardı. Savanora isimli yata da sahip çıktıklarını kaydeden Erdoğan, ayrım gözetmeden tarihi kurcaladıklarını belirtti. Gazetelerde çıkan haberlerin ardından Savanora yatını devraldıklarını kaydeden Erdoğan, devlet başkanlarını ağırlamak için kullanacaklarını aktardı. 

120’den fazla restorasyon çalılması yapıldığını kaydeden Erdoğan, Beykoz Cam ve Billur Müzesi'nden Topkapı'da uzun yıllar saklanmış hazine koleksiyonuna kadar çok sayıda eserde düzenleme gerçekleştirildiğini vurguladı. Orijinaline uygun bir şekilde restorasyon yapıldığına dikkat çeken Erdoğan, onlarca görüşme ve kabulün de burada düzenlendiğini aktardı. Ayrıca Edirne Sarayı’nda da restorasyon çalışmnalarının sürdürüldüğünü ekledi.