DOLAR
34,15 -0,03%
EURO
38,12 0,04%
ALTIN
2.915,98 -0,06%
BITCOIN
2.200.383,37 2,09%

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM Üyeliği ve Uluslararası İlişkiler Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM daimi üyeliği konusundaki çabalarını ve Yunanistan ile Ermenistan ile olan temaslarını değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 27.09.2024 15:07
Güncelleme Tarihi: 27.09.2024 15:07

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM Üyeliği ve Uluslararası İlişkiler Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma Namazı Sonrası Açıklamalarda Bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hz. Ali Camisi'nde kıldığı cuma namazının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, Birleşmiş Milletlere (BM) daimi üyelik çabasıyla ilgili olarak, "Türkiye olarak daimi üye olmanın gayreti içindeyiz ancak şu ana kadar elde ettiğimiz bir netice yok. Daimi üyelerin de bu konuda bize daimi üye yapma niyetleri yok," şeklinde konuştu.

BM Yapısına Dair Eleştiriler

Erdoğan, BM’nin mevcut yapısına dair eleştirilerini şöyle dile getirdi: "Dünya beşten büyüktür derken, 5 daimi üyenin dışında 15 geçici üye bulunuyor. Ancak bu geçici üyelerin hiçbir etkisi yok. Şu anda Japonya, Çin, Almanya gibi ülkeler de daimi üye olma çabası içinde, fakat bunun gerçekleşmediği için etkileri sınırlı kalıyor. Biz de Türkiye olarak daimi üye olmayı amaçlıyoruz, fakat mevcut durum devam ediyor."

Yunanistan ve Ermenistan ile Görüşmeler

Erdoğan, BM 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunduğu esnada Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile gerçekleştirdiği görüşmelere dair bilgi verdi. Erdoğan, "Önümüzdeki yılın başında Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısını yapmayı planlıyoruz. Büyükelçi Çağatay Erciyes, muhataplarıyla görüşmelere devam ediyor," dedi.

Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile olan görüşmesine de değinerek, "Paşinyan ile görüşmemizde Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sıkıntılar ön plandaydı. Paşinyan’ın olumlu bir yaklaşımı var. Temennimiz, bu sorunun bir araya gelerek çözüme kavuşturulmasıdır," ifadelerini kullandı.