DOLAR
34,41 -0,19%
EURO
36,31 -0,16%
ALTIN
2.843,68 -0,31%
BITCOIN
3.060.873,06 -1,34%

COP29'da Türkiye'de Adil Geçişin Teşvik Edilmesi Projesinin Bulguları Paylaşıldı

Sabancı Üniversitesi, COP29'da Türkiye'nin adil geçiş için gereken politikaları vurguladı.

Yayın Tarihi: 15.11.2024 17:28
Güncelleme Tarihi: 15.11.2024 17:28

COP29'da Türkiye'de Adil Geçişin Teşvik Edilmesi Projesinin Bulguları Paylaşıldı

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM), Türkiye'nin küresel iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında adil bir geçiş için evrensel olarak kabul edilen "kimseyi arkada bırakmama" ilkesine uygun politikaların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

İPM, "Türkiye'de Adil Geçişin Teşvik Edilmesi" projesinin bulgularını, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında düzenlenen basın toplantısında paylaştı. Bu toplantıda, adil geçiş süreçlerine dair önemli politika önerileri dile getirildi.

Projede, adil bir geçişin sağlanması için zaman kaybetmeden gerekli politikaların geliştirilmesi gerektiği belirtilirken, kömürden çıkışın önemi de vurgulandı. Adil geçiş süreçlerinde, ulusal ve bölgesel düzeyde koordinasyon artırmak için yönetişim ve katılım mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Dezavantajlı grupların daha kırılgan hale gelmemesi için bu gruplara yönelik sosyal politikaların geliştirilmesi gerektiği belirtildi. Sabancı Üniversitesi İPM İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin, iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarına uzun yıllardı devam ettiğini ve Türkiye'nin "2053 net sıfır" hedefini zamanında ve önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Şahin, Ulusal Katkı Beyanı'nda emisyonların tepe noktasına çıkacağı yılın 2038 olarak belirlendiğini ifade ederek, bu tarihin geç olduğunu düşündüğünü ancak Türkiye'nin yeni yenilenebilir enerji ve iklim stratejileriyle 2035 yılına kadar yenilenebilir enerji kurulu gücünü dört kat artırmayı hedeflediğinin olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Ulusal Katkı Beyanı'nda kömürden çıkış hedefinin bulunmadığını belirten Şahin, bu durumun ülkenin ticaret ortamını etkileyecek Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile yakından alakalı olduğunu ifade etti. Şahin, enerji sektöründeki emisyon artışının ana nedeni olduğunu ve Türkiye'nin kömürden çıkış politikasına acilen ihtiyacı bulunduğunu vurguladı.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.