DOLAR
35,15 0,18%
EURO
36,65 -0,33%
ALTIN
2.976,9 -0,48%
BITCOIN
3.375.937,54 3,04%

COP29'da İklim Krizinin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Konuşuldu

COP29'da uzmanlar, iklim krizinin insan sağlığına etkilerini detaylı bir şekilde ele alarak, acil eylem çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 12.11.2024 17:12
Güncelleme Tarihi: 12.11.2024 17:12

COP29'da İklim Krizinin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Konuşuldu

İklim Krizi ve Sağlık: Cop29'da Hayati Mesajlar

Dün Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başlayan COP29 kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve The Lancet Countdown, iklim krizinin sağlık üzerindeki etkilerini masaya yatırdı. Toplantıda, DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı Direktörü Dr. Maria Neira, UNICEF Sağlıklı Çocuklar İçin Sağlıklı Ortamlar Küresel Programı Başkanı Abheet Solomon, DSÖ Azerbaycan Temsilcisi Hande Harmancı ve The Lancet Countdown Araştırmacısı Maria Walawender konuşmacı olarak yer aldı.

“İklim Krizi Bir Sağlık Krizidir”

Toplantıyı yöneten Hande Harmancı, iklim krizini bir sağlık krizi olarak tanımladı. Dr. Maria Neira ise, sağlık meselesinin iklim krizinde kritik bir rol oynadığına dikkat çekerek, "Müzakereciler, emisyonları hangi seviyede düşüreceklerini tartışırken sağlığımız üzerindeki etkileri de hesaba katmalıdırlar. İklim krizi, gıdalarımızı, suyumuzu, havamızı etkiliyor ve sonuç olarak toplumsal sağlık krizine yol açıyor" ifadelerini kullandı.

Aşırı Hava Olayları ve Sağlık Riski

Neira, aşırı hava olaylarının insan sağlığını doğrudan tehdit ettiğinin altını çizerken, iklim değişikliğine karşı atılacak adımların yılda 2 milyon hayat kurtarabileceğini vurguladı. Ayrıca, fosil yakıtların kullanımının azaltılmasının ve kent planlaması ile acil durum sistemlerinin geliştirilmesinin önemine değindi.

Çocukların Savunmasızlığı

UNICEF temsilcisi Abheet Solomon, çocukların iklim krizine karşı daha savunmasız olduğunu belirtti. Aşırı sıcakların, hamilelik sürecinden başlayarak bebeklerin gelişimini olumsuz etkilediğini ifade eden Solomon, "Sıcaklıkta her 1 derecelik artış, ölü doğum ve erken doğum olasılığını yüzde 5 artırıyor" diyerek bu konuda yapılması gerekenleri sıraladı.

Gecikmiş İklim Eyleminin Sonuçları

Walawender, The Lancet Countdown’daki 300'den fazla uzmanla birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalarda, iklim krizi ve insan sağlığı arasındaki ilişkiyi ayrıntılı bir şekilde incelediklerini belirtti. Gecikmiş eylemlerin insani maliyetleri üzerine yapılan son araştırmalar, iklim krizinin etkisinin giderek arttığını gözler önüne serdi.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.