COP29’da İklim Finansmanı Anlaşması
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında, gelişmiş ülkelerin iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik yıllık 300 milyar dolar finansman sağlama taahhütünde bulunması, önemli bir gelişme olarak kaydedildi. Ancak, bu karar, özellikle gelişmekte olan ülkeler tarafından olumsuz karşılandı.
Guterres: "Daha İddialı Sonuçlar Bekliyordum"
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yıllık 300 milyar dolarlık finansmanın, karşılaşılan durumun gerektirdiği düzeyde olmadığını belirterek, "Karşı karşıya olduğumuz büyük zorluğun üstesinden gelmek için hem finansman hem de emisyon azaltma konusunda daha iddialı bir sonuç umuyordum," dedi.
Gelişmekte Olan Ülkelerin Tepkisi
Dünya genelinden birçok gelişmekte olan ülke, bu anlaşmanın yetersiz olduğunu belirterek, en az 1 trilyon dolarlık finansmanın taahhüdünü içeren bir anlaşma beklentisi içinde olduklarını dile getirdi. Hindistan heyetinin temsilcisi Chandni Raina, "Bu belgenin sadece bir optik illüzyondan ibaret olduğunu söylemekten üzüntü duyuyorum," dedi. Marshall Adaları temsilcisi Tina Stege de, "İklim açısından savunmasız ülkelerin ihtiyacı olan fonun küçük bir kısmını karşılamaktan öteye gidemiyoruz," ifadelerini kullandı.
Afrika Ülkeleri de Tepkili
Bunun yanı sıra, Afrika ülkeleri de elde edilen sonuçtan memnun olmadıklarını dile getirerek, bu durumu gelişmiş ülkelerin iyi niyet eksikliğine işaret eder bir durum olarak tanımladılar. Sierra Leone temsilcisi, hayal kırıklığına uğradıklarını ifade etti.
2024'ün Sıcaklık Rekoru
Ek olarak, Avrupa Birliği’nin Copernicus gözlem platformu tarafından yapılan açıklamada, 2024 yılının kayıtlardaki en sıcak yıl olacağı kesinleşti. Verilere göre, 2024’ün 10 ayı için ortalama küresel sıcaklık anomalisi, 1991-2020 ortalamasının 0,71 derece üzerinde ölçüldü. Bu durum, iklim değişikliğinin etkilerini daha belirgin hale getirmektedir.
Gelişmekte olan ülkeler, iklim finansmanına yönelik daha fazla katkı sağlaması için ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri üzerinde baskı yaparken, özellikle Çin ve Körfez ülkelerinden de destek talep ediyorlar.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.