DOLAR
34,15 -0,15%
EURO
38,06 0,2%
ALTIN
2.888,1 -0,47%
BITCOIN
2.173.958,34 -0,8%

Çin ve Japonya: İlişkilerde Kritik Dönemeç

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Japonya ile ilişkilerin kritik bir aşamada olduğunu vurguladı. İşbirliği çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 14:04
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 14:04

Çin ve Japonya: İlişkilerde Kritik Dönemeç

Çin ve Japonya İlişkilerinde Kritik Aşama

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko ile yaptığı görüşmede, iki ülkenin ilişkilerinin ilerleyip ilerlemeyeceğinin "kritik bir aşamada" olduğunu belirtti.

ASEAN Toplantısında Bir Araya Geldiler

Vang, Lao'nun başkenti Viyentiyan'da düzenlenen ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında Kamikava ile buluştu. Bu görüşmede, Japonya'nın "Çin'i objektif bir şekilde anlayarak, olumlu bir Çin politikası izlemesini umut ettiğini" dile getirdi.

Ortak İşbirliği Mesajı

Vang, iki ülkenin orta yolda buluşmasının ve işbirliğini güçlendirmenin gerekli olduğunu vurguladı. Kamikava ise iki ülke arasındaki işbirliğinin büyük önem taşıdığını ancak bazı "çözülmemiş sorunların" bulunduğunu ifade etti.

Yarı İletken İhracat Kontrollerine Dikkat

Kamikava, Japonya'nın yarı iletken ihracatına yönelik kontrollerin belirli bir ülkeyi hedef almadığını belirtti. Ayrıca, Çin ile yapıcı bir diyalog sürdürmeye istekli olduklarını vurguladı. "Küresel ve bölgesel çatışmalar karşısında, bölgesel istikrar ve refahı desteklemek için Çin ile birlikte çalışmaya hazırız," dedi.

Güney Kore ile İlişkiler

Ayrıca, Vang Yi'nin ASEAN toplantısı sırasında Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul ile de bir görüşme gerçekleştirdiği kaydedildi. Vang, iki ülkenin ilişkilerini sağlıklı bir şekilde geliştirmek için işbirliğine açık olduklarını belirtti. Ayrıca, Güney Kore şirketlerinin Çin pazarındaki varlığını arttırabileceği vurgulandı.

Vang, Kore Yarımadası'nda "savaş ya da kaos görmek istemediklerini" ifade ederken, Cho da Güney Kore'nin "tek Çin" politikası üzerindeki tutumlarının değişmediğini açıkladı. Son zamanlarda iki ülke arasında gelişen iletişim ve işbirliği sürecine dikkat çekti.