DOLAR
34,1 -0,07%
EURO
38,14 -0,04%
ALTIN
2.915,15 0,06%
BITCOIN
2.192.419,07 -0,15%

Çin, Sincan Pamuk Boykotu Nedeniyle ABD'li Şirketi Soruşturuyor

Çin, Sincan pamuğunu boykot eden ABD'li tekstil markası PVH Grup'a soruşturma açtı.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 19:37
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 19:37

Çin, Sincan Pamuk Boykotu Nedeniyle ABD'li Şirketi Soruşturuyor

Çin'den ABD'li Tekstil Şirketine Soruşturma

Çin Ticaret Bakanlığı, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden pamuk tedarik etmeyi durduran bazı ABD'li hazır giyim markalarının çatı şirketi PVH Grup hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Ayrımcı Tedbirler Nedeniyle Soruşturma

Resmi açıklamada, PVH Grup'un Sincan'dan tedarik ettiği ürünlere yönelik aldığı "ayrımcı tedbirler" nedeniyle "Güvenilmez Varlık Listesi" kapsamına alındığı ifade edildi. Şirketin, Sincan’dan ithal pamuk ve diğer malzemeleri boykot etmesi, piyasa alım satım ilkelerini ihlal ettiği vurgulandı.

Çin'in Hak ve Çıkarları Tehdit Altında

Açıklamada, yapılan bu eylemlerin Çin şirketlerinin meşru haklarına zarar verdiği ve ülkenin egemenlik, güvenlik ile kalkınma çıkarlarını tehdit ettiği iddialarına değinildi.

Soruşturmanın Detayları

Soruşturma çerçevesinde, PVH Grup'tan son üç yıl içinde bu konuyla ilgili belgeleri 30 gün içerisinde sunması talep edildi. Şirketin, kendini savunma hakkı olduğu da belirtildi.

Sincan'ın Uluslararası Konumu

Sincan Uygur Özerk Bölgesi, dünya genelinde önemli bir pamuk üretim merkezi olarak biliniyor. Ancak bölgedeki Türk ve Müslüman azınlıkların zorla çalıştırıldığına dair iddialar, uluslararası şirketlerin dikkatini çekmiş durumda. Dolayısıyla Nike, Adidas, H&M gibi büyük markalar Sincan'dan hammadde tedariklerini yeniden değerlendireceklerini açıkladılar.

ABD'den Gelen Yasal Düzenleme

2021 yılında ABD Kongresi tarafından kabul edilen Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası, az önce bahsedilen iddiaların sonucunda bölgeden ithalatın yasaklanmasını öngörüyor. Bu yasa, ürünlerin zorla çalıştırma ile bağlantılı olduğunu varsayarak geçerlilik kazanıyor.