Çin, Güney Çin Denizi'nde Philippines ile yaşadığı egemenlik ihtilafı çerçevesinde Scarborough Sığı çevresinde askeri tatbikat yaptığını duyurdu. Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Cephe Komutanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, tatbikatta deniz ve hava kuvvetleri unsurlarının katıldığı "muharebe hazırlık devriyesi" gerçekleştirildi.
Açıklamada, tatbikatın hedefinin, Çin'in kendi toprağı olarak gördüğü Scarborough Sığı çevresindeki sularda ve hava sahasında kontrolü güçlendirmek olduğu ifade edildi. Üçgen biçimli ve ortasında lagün bulunan bu sığlık, Güney Çin Denizi'nin doğusundaki Luzon Adası'na 120 deniz mili (222 kilometre) mesafededir.
Çinliler bu sığlığa "Huangyan", Filipinler ise "Panatag" adını vermektedir. Bu bölge, iki ülkenin çatışan egemenlik iddialarını seyrüsefer faaliyetleriyle gözler önüne seren bir nokta haline gelmiştir.
Bölgedeki gerilim, 2012 yılında Filipinler Sahil Güvenliği'nin kaçak avlandıkları gerekçesiyle 8 Çin balıkçı gemisini alıkoyma girişimiyle tırmanmış, olayın ardından Çin, sığlığın kontrolünü ele geçirmiştir.
Güney Çin Denizi'ndeki Egemenlik İhtilafları
Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrası bağımsızlık kazanan kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik ihtilaflarının merkezinde yer almaktadır. Çin, 1947’de yayımladığı haritayla bu denizin %80'i üzerinde egemenlik iddia etmiştir. Bunun yanı sıra Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bu zengin yer altı kaynaklarına sahip olan bölge üzerinde hak iddia etmektedir.
Çin’in ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesi ve askeri unsurlarını bölgeye göndermesi, ABD dahil olmak üzere bölge ülkelerinden tepki görmektedir. 2016 yılında Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusu sonucunda verdiği kararda, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı egemenlik taleplerinin hukuken geçersiz olduğuna hükmetmiştir.