DOLAR
33,98 0%
EURO
37,82 0%
ALTIN
2.820,24 0%
BITCOIN
1.969.383,94 0%

Çin'in İnovatif Radar Sistemi Plazma Balonlarını Uzaktan Tespit Ediyor

Çin, Uzun Erimli Alçak İrtifa İyonosfer Radarı ile plazma balonlarını 9.600 km mesafeden tespit etme kapasitesine ulaştı.

Yayın Tarihi: 07.09.2024 16:42
Güncelleme Tarihi: 07.09.2024 16:42

Çin'in İnovatif Radar Sistemi Plazma Balonlarını Uzaktan Tespit Ediyor

İlk Kez Plazma Balonları Uzak Mesafeden Tespit Edildi

Çin'in Haynan Adası'nda yer alan Uzun Erimli Alçak İrtifa İyonosfer Radarı (LARID), atmosferde bulunan plazma balonlarını 9.600 kilometreye kadar mesafeden tespit edebiliyor.

Gelişmiş Radar Teknolojisi

Çin Bilimler Akademisi’na bağlı Jeoloji ve Jeofizik Enstitüsü, radarın geçen yıl faaliyete geçtiğini ve Kuzey Afrika'dan Pasifik'teki Midway Adaları'na kadar uzanan geniş bir alanda plazma balonlarını tespit ettiğini duyurdu.

Ortamda Oluşan Anomalilerin Önemi

Plazma balonları, iyonosferdeki elektrik yüklü parçacıkların aniden kaybolması sonucu meydana gelen anomali türleridir. Bu yapıların GPS sinyalleri ve uydu iletişimi üzerindeki etkileri nedeniyle tespit edilmeleri son derece önemlidir.

Gelecekte Süper Radar Ağı Planları

Çin, LARID aracılığıyla plazma balonlarını uzaktan izleyebilen ilk ülke oldu. Bilim insanları, benzer 3-4 radar daha eklemeyi ve dünya genelinde geniş bir radar ağı kurmayı planlıyor.

Askeri Uygulamalar

Uzmanlar, LARID'in askeri alanda da önemli katkılar sağlayabileceği görüşünde. Çin donanması, benzer radar sistemlerini bazı gemilerde etkin bir şekilde kullanıyor. Özellikle, bu radarlar birkaç metreye kadar ulaşabilen elektromanyetik dalga boyları sayesinde, casus uçaklar gibi askeri teknolojileri tespit edebilme kapasitesine sahip.