DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.244.827,77 -0,11%

Çin, Hizbullah Lideri Nasrallah'ın Ölümünün Ardından Gerilimi Düşürme Çağrısı Yaptı

Çin, Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından tüm tarafları gerilimi azaltmaya davet etti.

Yayın Tarihi: 29.09.2024 14:00
Güncelleme Tarihi: 29.09.2024 14:00

Çin, Hizbullah Lideri Nasrallah'ın Ölümünün Ardından Gerilimi Düşürme Çağrısı Yaptı

Çin'den Gerilimi Düşürme Çağrısı

Çin, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Lübnan'daki hava saldırıları sonucu yaşamını yitirmesinin ardından, tüm taraflara ve özellikle İsrail'e, bölgedeki gerilimi azaltma çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanlığından Açıklama

Çin Dışişleri Bakanlığı, yayınladığı yazılı açıklamada, Lübnan'ın egemenliğini ihlal eden eylemler ile bölgede çatışmaların tırmanmasına yol açan davranışlara karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca, "Tüm tarafları, özellikle İsrail’i, gerilimi azaltmak için derhal tedbir almaya ve çatışmaların tırmanmasını önlemeye çağırıyoruz." dedi.

Bölgesel Durumun Takibi

Açıklamada, Lübnan ile İsrail arasındaki gerilimin Gazze'deki çatışmalarla bağlantılı olduğuna dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarının uygulanmasının, Orta Doğu'da barış ve istikrar sağlanması için acil bir öncelik olduğu vurgulandı.

Çin Büyükelçiliği'nden Uyarı

Çin’in Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan’daki güvenlik durumunu "vahim" olarak nitelendirdi ve vatandaşlarına, ülkeye seyahat etmemeleri, mevcutta ülkede bulunanların ise derhal ayrılmaları veya güvenli bölgelere yönelmeleri tavsiyesinde bulundu.

Can Kaybı ve Göç Dalgalanmaları

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül'de Beyrut'a gerçekleştirilen hava saldırılarında hayatını kaybetti. Nasrallah’ın ölümü sonrası Hizbullah, karşılık olarak İsrail’e roket saldırıları düzenledi. Bu süreçte, İsrail’in Lübnan’a yaptığı hava saldırıları sonucunda 150 bin civarında insan yerinden oldu. Beyrut ve çevresindeki bölgelere göç hareketleri devam ederken, Suriye'ye de on binlerce kişinin göç ettiği bildirildi.