DOLAR
34,25 0,04%
EURO
37,56 0,07%
ALTIN
2.887,83 -0,11%
BITCOIN
2.134.951,21 0,01%

Çin, Gazze Krizi İçin Acil Ateşkes ve İki Devletli Çözüm Çağrısında Bulundu

Çin, Gazze'deki insani kriz için ateşkes ve iki devletli çözüm talebini yineledi.

Yayın Tarihi: 08.10.2024 19:58
Güncelleme Tarihi: 08.10.2024 19:58

Çin, Gazze Krizi İçin Acil Ateşkes ve İki Devletli Çözüm Çağrısında Bulundu

Çin'den Gazze İçin Acil Çözüm Çağrısı

Çin, Gazze'de yaşanan insani krizin bir yılı geride bırakmasıyla birlikte acil ateşkes ve iki devletli çözüm önerilerini yineledi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, 1-8 Ekim tarihlerindeki Ulusal Gün haftası tatilinin ardından düzenlenen basın toplantısında Gazze'deki duruma dair değerlendirmelerde bulundu.

Gazze'deki Durumun Kötüleşmesi

Sözcü Mao, Gazze'de bir yılı aşkın süredir devam eden saldırıların birçok can kaybına ve eşsiz bir insani felakete yol açtığını belirtti. Ayrıca, bu krizin bölgedeki gerilimi artırdığına dikkat çekti. Mao, ''Askeri operasyonların ve şiddetin barışa ulaşmak için bir yol teşkil etmediği, acıları daha da artırmaktan başka bir işe yaramadığı bir kez daha kanıtlanmıştır'' diyerek barış ihtiyacının önemine vurgu yaptı.

Çin'in Üç Aşamalı Planı

Mao, Çin'in Gazze'deki krizi çözmek için önerdiği üç aşamalı inisiyatifi açıkladı. Bu inisiyatifte; ateşkes ve insani yardımın öncelik, Filistin'in Filistinliler tarafından yönetilmesinin yeniden inşa sürecinin temel prensibi, ve iki devletli çözümün ise krizden çıkış için temel yol olması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Barış Konferansı Çağrısı

Sözcü, Arap ve Yahudi halklarının bir arada uyum içinde yaşayabileceği iki devletli çözüm için gerekli takvim ve yol haritasının geniş ve yetkili bir uluslararası barış konferansında belirlenmesi çağrısını yineledi.

Gelişmeler ve Kaybı Artan Canlar

7 Ekim 2023'te Hamas'ın saldırılarının ardından, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında yaklaşık 41 bin 965 Filistinli hayatını kaybetti. Mescid-i Aksa ve diğer kutsal alanlara yönelik sürekli saldırılar ise gerginliğin daha da artmasına yol açtı. Ayrıca, çatışmalar sonrasında devam eden insani ara döneminde 81 İsrailli ve 240 Filistinli karşılıklı olarak serbest bırakılmıştır.

Son olarak, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail askerleri ve yerleşimci grupların saldırılarıyla 160'ı çocuk 744 Filistinli yaşamını yitirmiştir.