DOLAR
34,13 -0,09%
EURO
37,99 0,33%
ALTIN
2.882,79 -0,29%
BITCOIN
2.165.641,96 -0,47%

Çin'den Quad Zirvesi'ne Tepki: Amerikan Hegemonyası Eleştirisi

Çin, Quad Zirvesi'ndeki eleştirilerden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek ABD'nin stratejisini eleştirdi.

Yayın Tarihi: 23.09.2024 19:18
Güncelleme Tarihi: 23.09.2024 19:18

Çin'den Quad Zirvesi'ne Tepki: Amerikan Hegemonyası Eleştirisi

Quad Zirvesi ve Çin'in Tepkisi

Çin, ABD Başkanı Joe Biden'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Dörtlü Savunma Diyaloğu (Quad) Zirvesi'nde, ülkelerin Çin'e yönelik saldırgan tutumuna yönelik rahatsızlığını ifade etti. Bu zirve, ABD, Avustralya, Japonya ve Hindistan’ın bir araya geldiği önemli bir forum olarak öne çıkıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın Açıklamaları

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, Quad'ın Çin'i çevrelemek amacıyla oluşturulan bir araç olduğunu savundu. Lin, ABD'nin Hint-Pasifik stratejisinin, 'Çin tehdidi' kavramını yayarak, Çin’i dışlama çabası içerdiğini belirtti.

"ABD, Yalan Söylüyor" Lin Cien, zirvenin Çin’i hedef alan ilk gündem maddesi olduğunu ve ABD’nin bu durumu inkar etmesine rağmen gerçeklerin ortada olduğunu ifade etti. "ABD medyası bile bu yalanlara inanmıyor," dedi.

Çin'in Görüşleri

Lin, ülkeler arası işbirliğinin, üçüncü tarafları hedef almaması ve onların çıkarlarına zarar vermemesi gerektiğini belirterek, "Dışlayıcı gruplar oluşturmak, bölgedeki ülkeler arasında güveni zedeler," ifadesini kullandı.

ABD'nin Rolü Üzerine Değerlendirmeler

ABD'nin, bölgedeki ülkeleri kendi stratejik niyetleri doğrultusunda kullanmaktan vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Lin, "Bölgedeki ittifakların Çin'i hedef almadığını kanıtlamak zorundalar," dedi.

Güney Çin Denizi Üzerine Endişeler

Zirvenin ardından yapılan ortak açıklamada Güney Çin Denizi ve Doğu Çin Denizi'ndeki egemenlik ihtilaflarına yönelik kaygıların dile getirilmesi de Lin’in eleştirilerine konu oldu. Lin, "ABD, küçük gruplar toplayarak deniz sorunlarına müdahale etmeye çalışıyor ve bu durum bölgesel barışın zedelenmesine yol açıyor," şeklinde uyarıda bulundu.

Lin, hiçbir gücün, Çin'in toprak bütünlüğünü ve denizlerdeki haklarını koruma kararlılığını zayıflatamayacağını belirtti.