Çin, ABD'nin çip sektöründeki yeni kısıtlamalarına karşı, küresel arzının büyük bölümünü temsil eden kritik madenlerin ABD’ye ihracatını kısıtlama kararı aldı. Çin Ticaret Bakanlığı, askeri ve sivil ikili kullanıma sahip ürün ve materyallerin ABD savunma sanayisi üreticilerine ihracatının yasaklandığını duyurdu.
Açıklamada, galyum, germanyum ve antimuan gibi kritik madenlerin ve süper sert materyallerin ihracatının, 'ilke olarak' yasaklandığı vurgulandı. Ayrıca, batarya ve yakıt hücreleri ile savunma ve uzay-havacılık sektörlerinde yaygın kullanılan grafit gibi materyallerin ihracatının ise kontrol altına alınacağı belirtildi. Bu tedbirlerin, Çin'in ihracat kontrol yasalarına uygun olarak alındığı ve ulusal güvenliği güvence altına aldığı kaydedildi.
Çin, nadir metallerin yaklaşık %70’ini üreten ve küresel işleme kapasitesinin %85’ine sahip konumda. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS), 15 Ekim 2023 tarihinde, bu kısıtlamaların ABD'nin gayrisafi yurt içi hasılasında 3,4 milyar dolar kayba yol açabileceğine dikkat çekti.
Çin, daha önce çip üretiminde kullanılan galyum ve germanyumun ihracatını 1 Ağustos 2023'ten itibaren kısıtlama kararı almıştı. Ayrıca, elektrikli araç bataryalarında kullanılan grafit ve türev ürünlerinin ihracatı da 1 Aralık 2023'ten itibaren izne tabi olacak.
Çin'in bu adımı, Joe Biden yönetiminin çip sektöründe ilave kısıtlamalar getirmesinin ardından geldi. ABD Ticaret Bakanlığı'na bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS), 24 tip çip üretim donanımına sınırlandırma getirdi. Aynı zamanda yapay zeka sistemlerinde kullanılan yüksek bant genişliğine sahip hafıza (HBM) çiplerinin Çin'e ihracatı yasaklandı.
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, getirilen kısıtlamaların, Çin'in çip teknolojisini askeri teknolojilerde kullanmasını önlemeyi hedeflediğini belirtti. Amerika'nın, Çin'in askeri modernleşmesine giden yolda teknoloji çiplerini üretme kapasitesini sınırlandırma konusunda çabalarını artırdığı ifade edildi.
Çin, ABD'nin kısıtlamalarına karşı tepkisini belirterek, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien aracılığıyla, ABD'nin uygulamalarının Çin'i engellemeye yönelik olduğunu savunarak, bu durumun tüm ülkelerin çıkarlarına zarar vereceğini belirtti.
Biden yönetimi, kilit teknolojilerin transferini engelleyerek Çin ile rekabet stratejisini güçlendirme çabasındadır. 10 Ağustos 2022'de yürürlüğe giren Çip ve Bilim Yasası, bu hedefin bir parçası olarak, Çinli üreticilerin ileri çip teknolojilerine erişimlerini kısıtlamaktadır. Ayrıca, 31 Çinli şirket de ABD'nin İhracat Kontrol Listesi'ne alınmıştır.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.