DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.122.607,13 -0,44%

Çikolata kistlerini önemseyin! Kısırlığa kadar giden bir yol sizi bekleyebilir

Op. Dr. Hasan Barış Hamidanoğlu, kadınları yakından ilgilendiren önemli bilgiler paylaştı. çikolata kisti olarak da adlandırılan endometriozisin kadınlarda sık görülen sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 29.05.2024 08:56
Güncelleme Tarihi: 29.05.2024 08:56

Çikolata kistlerini önemseyin! Kısırlığa kadar giden bir yol sizi bekleyebilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hasan Barış Hamidanoğlu, kadınlarda sık görülen, çikolata kisti olarak da bilinen endometriozise dikkat çekti. Op. Dr. Hamidanoğlu, çikolata kistlerinin adet krampları, pelvik ağrı, seks sırasında ağrı ve doğurganlık sorunları gibi birçok belirtiye neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Op. Dr. Hasan Barış Hamidanoğlu, kadınların yaşadığı en büyük sağlık sorunlarından biri olan ve halk arasında da çikolata kisti adıyla bilinen endometriozis hakkında önemli bilgiler paylaştı. Op. Dr. Hamidanoğlu, konuşmasında şunları söyledi:

"Çikolata kistleri kadınlarda en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis, kadınlarda görülen, rahim iç yüzeyini oluşturan dokuya benzeyen dokunun rahim boşluğu ışında büyüdüğü bir hastalıktır. Genetik yatkınlık, hormonal dengesizlik, adet döneminin rahim dışına çıkması ve bağışıklık sistemindeki sorunlar çikolata kisti oluşumunu etkileyebilir. Çikolata kistleri adet krampları, pelvik ağrı, seks sırasında ağrı ile birlikte doğurganlık sorunları gibi bir takım semptomlara neden olur. Bu durum kadınların yaşam kalitelerini büyük ölçüde etkilemektedir. Endometriozis lokal olarak ilerleyen veya yaygın bir hastalık olup sıklıkla tekrarlayan ataklarla seyreder. Sabit kalabilir, ilerleyebilir veya gerileyebilir.

Çikolata kistlerini önemseyin

Hastalığın tanısı sıklıkla geç konulsa da son zamanlarda görülme sıklığı artış göstermektedir. Çünkü endoskopi gibi yöntemlerle farkındalık artmıştır. Bu hastalığın en sık görülen belirtileri ağrı ve kısırlıktır. Ergenlik döneminde en sık görülen semptomların başında ağrı gelir. Hastalığın tedavisinin iki kısa vadeli hedefi vardır: ağrının giderilmesi ve doğurganlığın sağlanması. Medikal tedavi sonrası tekrarlama oranı ilk yılda %5-15, sonraki 5 yılda ise %40-50'dir. Ameliyattan sonra yüzde 15 ila 20'sinin ek ameliyata ihtiyacı vardır. Endometriozis sıklığı %10 ila 11 arasındadır. . Postmenopozal dönemde görülme sıklığı yaklaşık %5'tir ve sıklıkla postmenopozal östrojen kullanımıyla ilişkilidir. Ana tanı yöntemi histolojik tanıya yönelik biyopsili veya biyopsisiz endoskopidir. Endometriozis iyimser bir hastalık ama yumurtalık kanseriyle yakın ilişkisi var”

“Kızıl Saçlı, Zayıf Ve Uzun Boylularda Çikolata Kisti Riski Daha da Arttırıyor"

Op. Dr. Hamidanoğlu, kızıl saç, zayıflık ve uzun boy gibi özelliklerin endometriozis hastalığı ile ilişkili olduğuna inanıldığını söyledi. Hamidanoğlu, konuya iliikin açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

"Ailede endometriozis öyküsü olan kadınlarda risk artsa da çevresel faktörler ve genetik faktörlerin etkisi araştırılıyor" dedi. Vücut kitle indeksleri düşük olan zayıf kadınlarda, doğumda ikiz çocuğu olanlarda, kısırlık öyküsü olanlarda, erken adet görenlerde, adet döngüsü kısa olanlarda, anne-babasında birinci derece hastalık bulunanlarda ve bu hastalığa sahip olanlarda riskin daha da yüksek olduğu düşünülmektedir. Vücut kitle indeksinin artması, bel-kalça oranının artması gibi faktörler riski azaltıyor”

Op. Dr. Hasan Barış Hamidanoğlu, hastalığın tanısı için ilk kez transvajinal ultrason yapıldığını ancak spesifik bir sonuç vermediğini belirterek, "MR, bu hastalığın, derin endometriozis ve endometrium neoplazmlarının teşhisinde iyi bir yöntemdir. Ancak MR'ın negatif olması tanıyı ekarte ettirmez. Tanıda altın standart endoskopidir. Hastalığın tedavisinde ağrı ve kısırlığın giderilmesine yönelik medikal ve cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Ağrı tedavisinde ise hedef östrojendir. Endometriozis ağrısının cerrahi tedavisinde ameliyattan sonraki 1 yıl içinde vakaların %15'inde, 5 yıl içinde %35'inde, 7 yıl içinde ise %50'sinde nüks meydana gelir. Derin endometriozis sıklıkla birden fazla odak noktasına sahiptir. Tekrarlanan cerrahi işlemlerden kaçınılarak tek seansta tam bir cerrahi işlem yapılmalıdır. Doğurganlık açısından ilaç tedavilerinin etkileri oldukça sınırlıdır. En etkili yöntem tüp bebektir. Ameliyattan sonraki iki yıl içinde hamilelik oluşmazsa doğal hamilelik şansı neredeyse yok” diye konuştu.