Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Cihazınızın garantisi bittiyse üzülmeyin! Ücretsiz tamir ettirmenin bir yolu var!

Teknolojik ürünlerde 2 yıl olarak belirlenen garanti süresi kapsamında Yargıtay'dan emsal değerinde karar geldi. Teknolojik aletler için belirlenen kullanım süresiyle beraber arızalar, garanti süresi bittiğinde ücretsiz bakım ve onarımı gerçekleşecek.

Yayın Tarihi: 10.02.2024 00:13
Güncelleme Tarihi: 10.02.2024 00:13

Cihazınızın garantisi bittiyse üzülmeyin! Ücretsiz tamir ettirmenin bir yolu var!

Normal şartlar üzerinde buzdolabı, bilgisayar, akıllı telefon, ütü, çamaşır makinesi, çay makinesi ve hatta arabalar için geçerli olurken emsal karar alındı. 2 yıl olarak belirlenen garanti süresiyle beraber cihazın bu süresinin sonrasında arıza yaşandığında servis hizmetlerinden muaf tutulmasına neden olundu.

Satılan tüm ürünler için kullanım ömrü belirlenirken bu kullanım ömrüyle beraber garanti süresi bittiğinde satıcı tarafın arızalı ürünün bakım ve onarımını ücretsiz olarak yapılması zorunlu tutulur. Plazma televizyonların büyük kısmında garanti süresiyle beraber yönetmenlik gereğinde televizyon için kullanım süresi 10 yıl olurken eğer televizyonun 10 yıl içerisinde arızalanmasında led sorunu yaşandığında değişim yapılması gerekir.
teknolojik cihaz
YARGITAY ÇAMAŞIR MAKİNESİ ÖRNEĞİNDEN EMSAL KARAR
Davacı, davalı S…… Firmasından 15.07.2009 tarihinde satın aldığı çamaşır makinasının su haznesinin çatlaması ve elektronik akşamına su sızdırması sonucu servis ve satıcı bayiye başvurduğunu, tarafına mevcut modelin üretiminin durdurulduğunu ve bulunması gereken parçaların da tedarik edilemediğini bu sebeple onarımının yapılamadığı ve değiştirilemeyeceğinin belirtildiğini, 12 Şubat İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvurduklarını, ancak konu itibarıyla görev alanına girmediğinin bildirildiği, bu nedenle davanın açılmasıyla beraber gündeme gelen konu hakkında, ürünün aynı özelliklere sahip başka bir çamaşır makinası ile değiştirilmesi ya da bedeli olan 4,000 TL’nin mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte davalıdan alınması yönünde karar çıktı.
Mahkeme tarafından davanın reddi yönünde karar verilirken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kanun yararına bozulması istemiyle temyiz edilmesi yönünde bilgi verildi.

Yer alan düzenlemeler üzerine mahkeme çamaşır makinesinin garanti süresinin Garanti Belgesi Yönetmenliğine göre 2 yıl çamaşır makinesinin garanti süresinin geçtiği 10 yıllık zamanda kullanılarak teknoloji değişimlere bağlı parçaların üretilmesiyle taahhüt verilerek garanti kapsamında olmadığı yönünde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kanunun yararına temyiz talebini açıkladı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kanun yararına temyiz talebin kabul edilmesiyle beraber Kahramanmaraş 2.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla) 07.03.2019 tarih 2018/531 E., 2019/104 K. sayılı kararının sonuca etkili olmamak üzere KANUN YARARINA BOZULMASINA, 01/10/2020 gününde oy çoğunluğu ile onay verildi.