DOLAR
34,22 -0,11%
EURO
37,64 -0,04%
ALTIN
2.928,07 -0,29%
BITCOIN
2.154.972,88 -0,63%

Cibaliya Mülteci Kampı: Yıkımın Yıl Dönümü ve Hayalet Şehir Üzerine Düşünceler

Cibaliya Mülteci Kampı, bir yıl önceki saldırıların getirdiği yıkım sonrası hayalet bir şehre dönüştü.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 12:56
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 12:56

Cibaliya Mülteci Kampı: Yıkımın Yıl Dönümü ve Hayalet Şehir Üzerine Düşünceler

Cibaliya Mülteci Kampı: Hayalet Şehir Olma Yolunda

Gazze'nin kuzeyinde yer alan Cibaliya Mülteci Kampı, İsrail'in saldırılarının üzerinden geçen bir yılın ardından adeta bir hayalet şehre dönüşmüş durumda. Saldırılar öncesinde canlı ve hareketli olan kamp, şimdi ise yıkık binalar ve acı anılarla dolu.

Abdulkerim Ebu Matar'ın Gözünden Cibaliya

Cibaliya sakini Abdulkerim Ebu Matar, "Saldırıların üzerindeki bir yıl, burayı yıkılmış ve ölüm kokan bir yer haline getirdi." diyerek yaşadıklarını anlattı. Ebu Matar, evinin yıkılmasıyla birlikte birçok Cibaliyalı gibi zorunlu göçle karşı karşıya kalmış, ancak doğup büyüdüğü yeri terk etmemekte kararlı olduğunu dile getirdi.

Yıkımın İzleri ve Zorunlu Göç

Birleşmiş Milletler’in (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından 1948 yılında kurulan bu mülteci kampı, geçmişte birçok çatışmaya tanıklık etmiştir. Ancak son saldırılarda, yaklaşık 50 bin evin yıkılması ve altyapının tahrip edilmesi, Cibaliya’nın yaşanamayacak bir hale gelmesine neden olmuştur.

Cibaliyalıların Umut Dolu Beklentileri

Cibaliya'da yaşanan yıkıma rağmen, hala 90 bine yakın insan bu zorlu koşullarda yaşamaya çalışıyor. Ebu Matar, Gazze'nin kuzeyindeki yıkım oranının %80-90'lara ulaştığını ve savaşın sona ermesini umarak, Cibaliya'nın yeniden canlanmasını istediğini ifade etti.

Cibaliya'nın Tarihsel Önemi

Cibaliya Mülteci Kampı'nın tarihsel önemini vurgulayan Muhammed Ebu Nasr, "Cibaliya'nın tarihi ve direniş hareketleriyle bağlantısı her Filistinli için oldukça değerlidir," dedi. Ayrıca, eski Cibaliya'nın özelliklerini ve canlılığını özlediklerini belirten ticaret sahibi Muhammed es-Sindavi, eski günleri hayal ederek, "Geceleri dükkanlar dolup taşardı, şimdi ise sokaklar enkazlarla dolu," diye ekledi.

Hayatta Kalma Mücadelesi

Mülteci kampında yaşamak, Hamid Abdulkerim Ebu Matar için her geçen gün zorlaşmakta. İnsani ihtiyaçlardan yoksun kalan Ebu Matar, "Her şeyimizi kaybettik ama burada yaşamaya kararlıyız. Canımız, malımız bir Allah'a bir de vatana feda olsun," diyerek direnişlerini sürdürme arzularını dile getirdi.