Cezayir parlamentosunda, resmi gazetenin Fransızca nüshasının kaldırılması için bir grup milletvekili kanun teklifi üzerinde çalışıyor. Taslağın öncelikli gerekçeleri arasında, anayasada yer alan “ülkenin resmi ve ulusal dili Arapçadır” ifadesi öne çıkıyor.
Ulusal Halk Meclisi’ndeki 462 koltuktan 39’una sahip olan Barış Toplumu Partisi'nden Zekeriya Bilhayr liderliğindeki grup, bu teklifi ülkenin egemenliğinin bir göstergesi olarak değerlendirmekte.
Teklifte, 28 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan bir cumhurbaşkanlığı kararnamesine atıfta bulunularak, “Resmi gazete Arapça olarak yayımlanacak” ifadesinin yer aldığı ve o dönem çıkarılan Fransızca nüshanın “geçici” olması gerektiği vurgulanıyor.
Ayrıca, taslakta, resmi gazetede yalnızca Arapça dilinin kullanılacağı, Cezayir'in onayladığı uluslararası anlaşmaların Arapça ya da anlaşma yapılan ülkenin dilindeki metin ekiyle veya İngilizce olarak yayımlanması önerilmektedir.
Meclise sunulması beklenen ve 23 maddeden oluşacağı bildirilen bu kanun teklifinde, Fransızca nüshanın iptaliyle ülkenin hukuki egemenliğinin güçlendirileceği ifade ediliyor.