Cezayir Meclisi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayirli yazar Boualem Sansal'ın tutuklanmasına ilişkin yaptığı eleştirileri, ülkenin iç işlerine müdahale olarak değerlendirdi.
Ulusal Halk Meclisi, Meclis Başkanı İbrahim Bugali'nin toplantısının ardından yazılı bir açıklama yaparak, Macron'un beyanlarını "sorumsuz açıklamalar" olarak nitelendirdi. Açıklamada, "Fransız Cumhurbaşkanı'nın söylemleri, Cezayir'in egemenliğine ve onuruna zarar veren bir müdahale olarak kabul edilmektedir." denildi.
Macron'un yorumlarının, Cezayir'in ve onun egemen kurumlarının imajını karalama girişimi olduğunu vurgulayan Meclis, Fransa'ya karşılıklı saygıya dayalı uluslararası ilişkiler kuralları doğrultusunda hareket etme çağrısında bulundu.
Macron, önceki gün Paris'te gerçekleştirilen Büyükelçiler Konferansı sırasında, Sansal'ın Kasım ayında başkent Cezayir'deki havalimanında tutuklanmasını eleştirmişti. Duyurduğuna göre, Macron, Cezayir'in "onursuz bir davaya bulaştığını" ve bu durumun "hasta bir kişinin tedavi görmesini engellediğini" belirtmişti.
Fransız medyasına göre, Macron, Cezayir halkını ve tarihini seven biri olarak, Cezayir hükümetine Sansal'ı serbest bırakma çağrısında bulunduğunu da ifade etti. Ayrıca, Avrupa Parlamentosu'nda Cezayir'i "haydut devlet" olarak niteleyen Marine Le Pen'in yeğeni Marion Maréchal Le Pen'in de aralarında bulunduğu Fransız parlamenterler, Sansal'ın tutuklanmasını eleştirmişti.
Cezayir, sansür ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığı bir ortamda, bu tür dış müdahaleleri reddettiğini belirtmektedir. Cezayir yargısı, Boualem Sansal'ın tutuklanma gerekçesi hakkında herhangi bir resmi açıklama yapmamıştır.
Sansal, 1990'ların sonu ile 2000'lerin başında Cezayir Sanayi Bakanlığı'nda üst düzey bir görevde bulunmuş bir yazar olarak biliniyor. Cezayir'e döndükten kısa bir süre sonra, Batı Cezayir'deki tarihsel iddialarını dile getirdiği için tutuklandığı belirtiliyor.