Malatya'ya özgü kayısılar hem lezzeti hem de sağlığa olan faydalarıyla öne çıkmaktadır. Peki; Kayısı nerede ve nasıl yetişir? Kayısı ülkemize ihraç ediliyor mu? Kayısının faydaları nelerdir? Kayısı çayı nasıl yapılır? İşte tüm bu soruların yanıtları..
Kayısı nedir?
Kayısı Rosaceae familyasının Prunus cinsine ait olan meyvedir. Başlangıçta Güney ve Orta Asya'ya özgü olan bu bitki, artık dünyanın birçok yerinde yetiştiriliyor. Kayısı sarı veya turuncu, oval ya da yuvarlak meyvelerdir. İçinde sert çekirdeği vardır.
Kayısı nerede yetişir?
Kayısı güneşli ve sıcak iklimlerde yetişen meyvelerden biridir. Kumlu, kireçli, iyi drenajlı topraklarda en iyi şekilde yetişir. Kayısı dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir ancak en büyük üreticilerinin başında Türkiye, Çin, İtalya ve İran gelmektedir. Türkiye dünya kayısı üretiminde yaklaşık %20'lik kısmı karşılamaktadır.
Kayısı çayı nasıl yapılır?
Son zamanların en çok tercih edilen kayısı çayı yapmak için kuru kayısıya, suya, bala veya şekere ihtiyacınız olacak.Kuru kayısıları yıkayıp tencereye alın. Suyu ekleyip kaynatın. Kaynayan suya bal veya şeker ekleyin ve karıştırın. Kayısı çayı ılık ya da sıcak olarak içilebilir.
Kayısının faydaları nelerdir?
Kayısı sağlık açısından pek çok faydası bulunan besleyici bir meyvedir. Kayısının faydaları şöyle sıralanmaktadır:
Kayısı mükemmel bir diyet lifi kaynağıdır. Sindirim sisteminin sağlıklı olarak çalışması için lif gereklidir. Kayısı sindirim sistemini düzenlemekle birlikte kabızlığı önlemeye, kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
Kayısı antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar hücrelerin serbest radikallerin sebep olduğu hasarlardan korunmasına yardımcı olur. Kayısı serbest radikal hasarını azaltmaya ve aynı zamanda kanser riskini azaltma durumuna yardımcı olmaktadır.
Kayısı potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum kan basıncını düzenleme durumuna yardımcı olan minerallerden biridir. Kayısı kan basıncını düşürmeye ve aynı zamanda kalp sağlığını iyileştirir. Kayısı A vitamini açısından da zengindir. A vitamini göz sağlığı için önemli bir vitamindir. Kayısı görüşü iyileştirir ve gece körlüğünün önlenmesine yardımcı olur.
Kayısının herhangi bir yan etkisi var mı?
Kayısı genel olarak güvenli bir meyvedir. Ancak kayısıya alerjisi olan kişiler için tehlikeli olabilmektedir. Kayısı alerjisi olanlarda kaşıntı, döküntü, kurdeşen, nefes darlığı ve anafilaksi şeklinde belirtiler görülmektedir.
Aşırı kayısı tüketimi ishale neden olabilir. Ayrıca şeker hastalarının kayısı tüketimi konusunda doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Kuru kayısı neye iyi gelir?
Kuru kayısı, çiğ kayısıya göre daha zengin bir tada ve daha yüksek besin değerine sahip olduğu söylenmektedir. Kuru kayısı sağlık açısından pek çok faydası olan besleyici meyvelerin başında gelmektedir. Kuur kayısının faydaları şöyledir:
Sindirim sistemini güçlendirici özelliği bulunmaktadır. Kuru kayısı sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasında gerekli B vitaminleri açısından da oldukça zengindir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren kuru kayısı C vitamini açısından da zengindir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olmakla birlikte kemik sağlığını da destekler.
Kuru kayısı kalsiyum ve fosfordan da zengindir. Kalsiyum ve fosfor kemik sağlığında gerekli minerallerdir.
Anemiyi önler. Kuru kayısı demir yüklüdür. Demir, kırmızı kan hücrelerinde üretim için gerekli bir mineral olarak bilinmektedir.
Kuru kayısı sağlıklı beslenmede yer alabilecek lezzetli ve besleyici meyvelerin başında gelmektedir.
2024 Taze ve Kuru Kayısı Fiyatları
Ocak 2024'ten itibaren kayısı fiyatlarında geçen yıla göre ciddi oranda artış yaşanacak. Kuru kayısının kilosu 164 TL ile 350 TL arasında değişiyor. Taze kayısının kilosu 10 TL ile 25 TL arasında değişiyor.