Çanakkale'de Kadın Çiftçilerden Süs Bitkisi Hasadı
Çanakkale'de kadın çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirilen süs bitkisi yetiştiriciliği projesinin ilk çiçekleri hasat edildi. Proje kapsamında 10 bin kasımpatı fidesi dikildi.
Proje ve İşbirliği Süreci
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Çanakkale Ziraat Odası ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, şubat ayında 'İhracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Artırılması' protokolünü imzaladı. Bu protokolün ardından, merkeze bağlı Halileli köyünde kadınlar, 'Hanımeli' adını verdikleri girişimi kurarak çalışma başlattı.
Hasat ve Yetiştirme Süreci
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği tarafından sağlanan materyallerden solidago, cipsofilya ve statis bitkileri, 3 dekar alanda yerleştirildi. İlk çiçekler, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan ve diğer yetkililerin katılımıyla hasat edildi.
Uzman Görüşleri
Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı ve ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Onur Sinan Türkmen, hasat etkinliğinde yaptığı konuşmada, küçük alanlarda yüksek iş gücü ile üretim yapmanın önemini vurguladı. Türkmen, sözlerine şöyle devam etti: "Buraya bir demonstrasyon bahçesi oluşturduk ve uyum denemelerini sağlıyoruz. Çanakkale'deki üretim potansiyelinin artırılması için önemli bir çalışma yapıyoruz. Kadınların katkısıyla bu başarıldı ve hasat dönemine ulaştık. Hedefimiz, ihracat potansiyelini geliştirmektir."