Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Cammu Keşmir’de işkence skandalı: 3 sivilin ölümüne soruşturma

Hindistan ordusu, Cammu Keşmir’de gözaltında tuttukları 3 sivilin işkence sonucu öldüğü iddialarını araştırıyor. Bölge sakinleri, ordunun 22 Aralık’ta çıkan çatışmadan sonra 9 kişiyi alıkoyduğunu ve bunlardan 3’ünün hayatını kaybettiğini, diğerlerinin ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını söylüyor.

Yayın Tarihi: 26.12.2023 10:03
Güncelleme Tarihi: 26.12.2023 10:03

Cammu Keşmir’de işkence skandalı: 3 sivilin ölümüne soruşturma

Hindistan’ın Cammu Keşmir bölgesinde, güvenlik güçlerinin gözetiminde tutulan 3 sivilin işkenceyle öldüğü iddiaları, bölgede büyük tepki çekti. Indian Express gazetesinin haberine göre, güney Poonch bölgesi sakinleri, 22 Aralık’ta yaşları 27 ile 42 arasında değişen 3 sivilin ordu tarafından sorgulanmak üzere alıkonulduğunu ve daha sonra gözaltında öldüğünü ileri sürdü.

ORDU SORUŞTURMA BAŞLATTI

İddiaların ortaya çıkmasının ardından, Hindistan Genelkurmay Başkanı Manoj Pande, durumu incelemek üzere dün bölgeye gitti. Pande, “3 sivilin ölümüne yol açan koşulların araştırılması” için soruşturma emri verdi. Ordu, soruşturma sonucunda suçlu bulunanların cezalandırılacağını açıkladı.

BÖLGE SAKİNLERİ İSYAN ETTİ

Bölge sakinleri, 22 Aralık’ta Cammu Keşmir’de direnişçilerle çıkan çatışmada 4 Hint askerinin ölmesi ve 2’sinin yaralanmasının ardından, ordunun en az 9 kişiyi gözaltına aldığını belirtti.

Gözaltına alınan kişilerden 3’üne, yakınlardaki bir askeri kampta “işkence” yapıldığını iddia eden bölge sakinleri, bu kişilerin hayatını kaybettiğini, diğerlerinin ise “işkence gördükleri” gerekçesiyle hastaneye sevk edildiğini ifade etti.

Bölge sakinleri, ordunun yaptığı işkenceyi kınayarak, adalet talep etti. Bölgede protesto gösterileri düzenlendi.

Bölgenin bilgi departmanı tarafından X platformundan yapılan açıklamada ise 3 sivilin ölümüne ilişkin yasal sürecin başlatıldığı bildirildi. Açıklamada, ölenlerin ailelerine mali yardımda bulunulacağı da duyuruldu.

keşmir

CAMMU KEŞMİR’DE GERGİNLİK DEVAM EDİYOR

Hindistan’ın Cammu Keşmir bölgesi, 1947’den beri Hindistan ve Pakistan arasında anlaşmazlık konusu. Bölgede, Hindistan yönetimine karşı bağımsızlık veya Pakistan’a katılma talebiyle silahlı ve sivil direniş hareketleri var. Hindistan, bölgede 500 binden fazla asker bulunduruyor. Bölgede, 1989’dan bu yana devam eden çatışmalarda 70 binden fazla kişi hayatını kaybetti.