DOLAR
34,21 -0,14%
EURO
37,88 0,57%
ALTIN
2.929,79 -1,2%
BITCOIN
2.138.833,5 2%

Çalışma İzni Kriterleri Güncellendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancı iş gücüne yönelik değerlendirme kriterlerini güncelledi.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 13:51
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 13:51

Çalışma İzni Kriterleri Güncellendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Yeni Düzenleme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ülke genelinde yabancı iş gücü için "çalışma izni" değerlendirme kriterlerini güncelledi. Bugünden itibaren yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte, başlıca kriterler arasında istihdam, ücret ve mali yeterlilik yer alıyor.

Yerel İş Gücü Arzı ve Yabancı Çalışan Kullanımı

Bakanlık, Türkiye'de yerli iş gücünün sınırlı kalması sebebiyle, nitelikli yabancı iş gücünden tamamlayıcı olarak faydalanılmasını amaçlıyor. Açıklamaya göre, yerli iş gücünün mümkün olmadığı durumlarda uluslararası iş gücünden yararlanılması esas alınıyor. Bu yaklaşım, Türkiye'nin ekonomik kalkınması ve küresel rekabette önde kalabilmesi için kritik öneme sahip.

Güncellenen Kriterlerin Detayları

Bu çerçevede, uluslararası iş gücünün yönetimi, belirli sektörlerde kolaylaştırıcı, diğerlerinde ise koruyucu tedbirlerle yürütülmesi gerektiği vurgulandı. Bakanlık, bu değişikliklerin, Türkiye'nin kalkınma hedeflerine katkıda bulunacağına emin olduğunu belirtti.

12. Kalkınma Planı ve diğer stratejik belgeler dikkate alınarak yapılan güncelleme, sektörel ihtiyaçların yanı sıra, işgücü piyasasının dinamiklerine yönelik araştırmalara dayandırılırken, kayıtlı istihdamın artırılmasına yönelik tedbirlerin de alındığı ifade edildi.

İlk Adımlar ve Uygulama Yönetmeliği

Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nin 22. maddesi gereğince yürürlüğe giren Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri, 1 Ekim'den itibaren geçerli olacak. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte, istihdam, ücret ve mali yeterlilik kriterleri yeniden değerlendirilmiş ve bazı sektörler için özel şartlar belirlenmiştir.