DOLAR
34,26 0,05%
EURO
37,39 0,14%
ALTIN
2.919,03 -0,01%
BITCOIN
2.253.106,94 0,28%

Çalışanlar dikkat! Prim ödeme şartı 450'ye indirildi!

Kriz nedeniyle geçici olarak çalışma saatlerini azaltan veya faaliyetlerini durduran şirketlere, işgücünün motor sigortalı olması şartıyla verilen kısmi işsizlik tazminatının (KÇÖ) koşulları yeniden tanımlandı. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 14.06.2024 20:15
Güncelleme Tarihi: 14.06.2024 20:15

Çalışanlar dikkat! Prim ödeme şartı 450'ye indirildi!

Pandemi döneminde yaygın olarak kullanılan kısmi işsizlik tazminatında yeni bir dönem başlıyor. Milyonlarca çalışanı etkileyen yeni kurallar uyarınca ve daha fazlası için detaylar haberimizde...

dizi

MİLYONLARCA ÇALIŞANI İLGİLENDİRİYOR! KISA ÇALIŞMAYA YENİ DÜZEN! KURALLAR DEĞİŞTİ

Kısmi işsizlik ödeneğinin 600 günlük prim yükümlülüğü 3 yıl süreyle 450 güne indirildi. 3 ayla sınırlı olan kısa çalışma saatleri, işyerindeki normal haftalık çalışma süresinin 1/3'ünden az olamaz. Detaylar burada...

Kriz veya kapanma dönemlerinde çalışma saatlerini geçici olarak azaltan şirketlere, kapsam dahilindeki çalışan sayısını korumak şartıyla verilen kısa çalışma ödeneğinin koşulları yeniden tanımlandı.

Afetten doğrudan etkilenmeyen ancak likidite ve ödeme sıkıntısı yaşayan kişileri kapsamayan düzenlemede, kısmi işsizlik tazminatının üç ay ile sınırlı olacağı öngörülüyor. “Kısa çalışma ve kısmi işsizlik tazminatına ilişkin usul ve esaslara ilişkin yönetmelik” yayımlandı.

İşverenin işyerindeki haftalık çalışma saatlerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması veya genel ekonomik durum nedeniyle işyeri faaliyetlerinin tamamını veya bir kısmını geçici olarak durdurması hallerinde sigortalıya işsizlik ödeneğinin kısmen ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik. Endüstri veya bölgesel kriz, genel salgın veya zorlayıcı sebep. Anlaşmadaki bazı yeni hükümler şöyle:

SGK'YA BAŞVURACAK

Genel, sektörel veya bölgesel ekonomik kriz veya salgın hastalık gibi zorlayıcı nedenlerle işyerinde kısmi işsizlik talebinde bulunan işverenler SGK'ya başvuracak. Bu talepte, krizin işe etkileri, zorlayıcı nedenlerle kısmen işsiz kalan sigortalıların listesi bildirilecektir. Azaltılmış çalışma saatleri, işyerindeki normal haftalık çalışma saatlerinin 1/3'ünden az olamaz. SGK işverenin talebini gerekçe ve şekil açısından değerlendirecektir.

Zorunlu sebep tanımına “doğrudan maddi olarak etkilenen işyeri” ibaresi eklendi. Buna göre, doğal afetlerden doğrudan etkilenen işyerlerine ait kayıtlar için SGK Yönetim Kurulu kararı gerekmeyecek.

Bir felaketten doğrudan etkilenmese bile, likidite yetersizliği, ödeme güçlükleri, daralan pazarlar, artan stoklar gibi nedenlerle kısa çalışma ödeneği başvuruları doğrudan reddedilecek.

Kısmi işsizlik günlük tazminatı miktarı, %150'yi aşmamak kaydıyla sigortalının son 12 aydaki ücretleri dikkate alınarak hesaplanan toplam ortalama günlük ücretinin %60'ına eşit olacaktır. Toplam aylık asgari ücretin yüzdesi. Kısmi işsizliğin süresi, kısmi işsizliğin başladığı tarih de dahil olmak üzere 3 ayı geçemez.

4 HAFTADAN AZ OLAMAYACAK

İşverenin aynı hak için farklı tarihlerde birden fazla kısmi işsizlik tazminatı talebinde bulunması durumunda 3 aylık süre, ilk başvurunun kısmi işsizliğin başladığı tarihten itibaren hesaplanacaktır.

İşyeri için gerekli olan kısa çalışma süresi 4 haftadan az olamaz.

Gelen son dakika haberine göre; Kısmi işsizlik ödeneği alanlar, kısmen işsiz kaldıkları işyerindeki iş sözleşmesinin feshedilmesi, başka bir işyerine nakledilmesi, iş sözleşmesinin askıya alınması, yaşlılık aylığı almaya başlaması, tutuklanması, ölümü gibi durumların gerçekleşmesi halinde durdurulacak. Söz konusu yönetmelik hükümleri, 1 Mart 2024'ten itibaren geçerli olacak.