Çalışan bireyin bilmediği bilse de çalıştığı yerin şartları arasında yer almayacağı düşüncesine kapılmasından dolayı faydalanamadığı kimi hakları var. Aslında farkında olmadan bu üç ödemeden mahrum kalınabiliyor.
Özellikle resmi tatillerde çalışan işçi ne kadar mesai alacağı konusunda ve bu mesai ücretlerinin neye göre hesaplanacağı konusunu yakından takip ediyor. İş kanununda bununla alakalı bazı detaylar mevcut. İşçilerin kendi tatil günleri ya da resmi tatil günlerinde çalıştırıldığı durumlarda işçinin onayının alması gerekmekte ve bu özel günlerde yapılan çalışmaların normal ücretlendirmeden farklı olacağı yasalar ile belirlenmiş bulunmaktadır. Konu ile alakalı uzmanlar sürekli olarak açıklamalarda bulunmaktadır. Ülkemizde haftalık çalışma saatleri yasalar tarafından belirlenmektedir. Yasalar tarafından belirlenen çalışma saatleri aşılması durumunda işçilere kimi haklar doğmaktadır. Bu kapsamda ise işverenlere bazı yükümlülükler ortaya çıkmaktadır.
YASAL ÇALIŞMA SAATİ DIŞI MESAİYE GİRER
Ülkemizde yasal çalışma süresi haftalık 45 saat olarak belirlenmiştir. Günlük çalışma süresi ise 7,5 saat olmaktadır. Bu süreyi aşan çalışmalar mesai kavramına girmektedir. Mesailerde ödenen miktar ise günlük çalışma fiyatının %50 fazla hesaplama yöntemi ile sağlanmaktadır. Ancak mesai saatleri konusunda da bazı detaylar mevcuttur.
Süre aşımı 3,5 saatten fazla olamamakta iken 11 saatten fazla gün içerisinde çalışma imkanı mevcut değildir. Ancak 45 saatlik süre mesai adı altında, günlere bölünerek doldurulabilmektedir. 45 saate aşılmaması durumunda mesai ücreti devreye girmemektedir.
HAK EDİLEN MESAİ ÇEŞİTLERİ
3 çeşit mesai yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan ilki fazla çalışma mesaisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yasalar tarafından belirlenen 45 saat çalışmanın üzerine çıkan her saat fazla çalışma olarak bilinmektedir. Fazla çalıştırılan her bir saat için saat ücretinin %50'si artı olarak ödenmektedir. 2. mesai çeşidi ise fazla süreli çalışma olarak karşımıza çıkarken haftalık 45 çalışma saatine göre sınırlandırılmış olup bu saatlerin haftanın belirli günlerini yayılması durumudur. Cumartesi ve Pazar günleri çalışmayan işçi haftada 40 saat mesai yapmaktadır. 40 ila 45 saat arasındaki mesailer %25 arttırılarak ödenmektedir Geçen saatlerin ödenmesi sağlanmaktadır. Son mesai durumu ise resmi tatil günlerinde çalışma olanağıdır. Resmi tatillerde çalışan işçi mesaiden farklı olarak daha yüksek bir ödeme almaktadır. Resmi tatillerde ücret %100 arttırılarak verilmektedir
işçinin onayı şart
İş kanunlarında işçiye resmi günlerde çalıştırmak ya da mesai yaptırmak konusunda işçinin onayını almak zorunluluğu mevcuttur. Zorla fazla çalışma mesaisi yaptırılamamaktadır