DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.150.812,97 -0,41%

Çalışan anneye destek teşviki! O sayede 1 sene izin verilecek

Çalışan milyonları yakından ilgilendiren önemli değişiklikler ile alakalı gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Yayın Tarihi: 28.05.2024 17:25
Güncelleme Tarihi: 28.05.2024 17:25

Çalışan anneye destek teşviki! O sayede 1 sene izin verilecek

Çalışan milyonları yakından ilgilendiren önemli değişiklikler ile alakalı gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Özellikle de iş yaşamına anne olarak ara veren çalışan kadına ayrıcalıklar ile alakalı bakanlık tarafından yeni çalışmaların başayacağı belirtildi. Hem anneliğe hem de çalışmaya yönelik çekici teşviklerin yakın zamanda sunulacağı tahmin ediliyor. Çalışan kadınların hem istihdamının devam etmesi adına hem de çocuk sahibi olabilmesi adına atılan adımlara yenisi eklenirken, hükümet tarafından yapılan açıklamada doğum izninin 4 aydan 1 seneye çıkartılabileceği belirtilmiş bulunuyor.

Çalışan kadına yönelik olarak bir çok çalışma modeli gündemde. Yeni başlatılan çalışmalar ile birlikte kadının doğum izni süreleri artırılacak, yarı zamanlı çalışma olanakları sağlanacak, evden çalışma modelleri uygulanacak ve anneler esnek çalışma imkanlarından faydalanabilecekler. Öte yandan zamanla oluşan kıdem boşluklarının da devlet bütçesi tarafından karşılanacağı belirtilmiş bulunuyor.

tl

AK PARTİ MKYK'DA ANNEYE İZİN 

 AK Parti'nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında nüfusun azalmasıyla ilgili sunulan çözüm önerileri tartışıldı. Çalışan ve haneye destek olmak amacıyla çalışmak durumunda kalan kadınların, çocuk sahibi olma endişeleri ile alakalı çekinceleri meclise taşınacak. Bu talep ve çekincelerin farkında olan hükümet, gerekli destekleri sağlama kararı verdiklerini belirtti.

Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklama sonrasında konu ile alakalı olarak uzmanlarda talep ve hesaplamalarını sunmaya başladı. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmede doğum izninin doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrasında da 8 hafta olduğu belirtilirken, akabinde devreye yarım gün çalışma imkanını sunan süt izninin girdiği biliniyor. Doğum izni süresi doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta yani 4 aylık bir izin sunuluyor. Bunun ardından süt izni süreleri devreye giriyor. Doğan çocuk 1 yaşına gelesiye belirlenen vakit kadar çalışma hakkına sahip olabiliyor. Öte yandan doğum izni sonrasında kadınlar yarı zamanlı çalışıp tam ücret alma imkanına sahip oldukları belirtiliyor.

Yeni hazırlanan yönetmelik henüz onaylanmasa bile bir çok avantajı da beraberinde getireceğe benziyor. Özel sektörde çalışan kadına, çocuk ilkokul çağına gelesiye kadar yarım gün çalışma hakkı tanımlanabilirken, bu durumda ücretler ve sosyal haklar yarı oranda veriliyor. Memurlarda da durum bu şekilde işleyecek iken yeni tasarının ne zaman onaylanacağı konusunda gelişmeler yakından takip ediliyor.