DOLAR
35,74 -0,1%
EURO
37,27 -0,12%
ALTIN
3.177,28 -0,07%
BITCOIN
3.604.938,49 0,53%

California'da 'Calexit' İmzaları Yeniden Toplanıyor

California'da bağımsızlık için başlatılan 'Calexit' kampanyası, 2028 seçimlerinde halk oylamasına sunulmayı hedefliyor.

Yayın Tarihi: 27.01.2025 16:17
Güncelleme Tarihi: 27.01.2025 16:17

California'da 'Calexit' İmzaları Yeniden Toplanıyor

California'da 'Calexit' Kampanyası Yeniden Gündemde

ABD’nin California eyaletinde başlatılan bağımsızlık kampanyası, tarihe 'Calexit' olarak geçerken, yeniden gündeme geldi. 5 Kasım 2024’teki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Donald Trump’ın kazanması sonrasında, eyalet sakinlerinin ABD’den ayrılma amacıyla oy vermeleri için bir girişim duyuruldu.

İmza Toplama Süreci

Resmi internet sitesinde yayımlanan kampanya açıklamalarına göre, bu teklifin sahibi Marcus Ruiz Evans, Kasım 2028'deki seçimlerde bu konunun oylamaya sunulması için kayıtlı seçmenlerden %5, yani en az 546 bin 651 imza toplamayı hedefliyor. Teklif sahibinin, topladığı imzaları 22 Temmuz’a kadar bölge seçim yetkililerine teslim etmesi gerekecek.

Calexit Nedir?

2016 yılında Donald Trump’ın başkan olmasıyla birlikte sosyal medyada ortaya çıkan 'Calexit' kampanyası, California’nın ABD’den bağımsız bir devlet olmasını amaçlarken, yaklaşık 220 bin kişi tarafından ilgi görmüştü. Kampanyanın web sitesinde, California’nın kendi kendini yönetme çabasına vurgu yapılıyor ve eyaletin özgür, bağımsız bir ulus haline gelmesi gerektiği ifade ediliyor.

Anayasa Çerçevesinde Dilekçe Süreci

ABD Anayasası, vatandaşlara dilekçe verme hakkı tanır. Ancak, verilen dilekçelerin halk oylamasına sunulup sunulamayacağı, dilekçenin türü ve eyaletin yasal çerçevesine bağlıdır. 'Calexit' gibi Anayasa değişikliği gerektiren dilekçeler, yeterli imzayı topladığında halk oylamasına sunulmak üzere değerlendiriliyor.

Kaliforniya'nın Yasal Durumu

ABD Anayasası’nda bir eyaletin yasal yollarla ülkeden ayrılması için herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. ABD Yüksek Mahkemesi’nin 1869’daki 'Texas v. White' kararında, eyaletlerin tek taraflı olarak ayrılma hakkına sahip olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca, California Eyalet Anayasası’nın 3. maddesinin 1. bölümünde eyaletin, ABD’nin ayrılmaz bir parçası olduğu hükmü yer almaktadır.

Halk Oylaması Süreci

Eğer imza toplama süreci başarılı olursa, California seçmenleri, 'Eyalet ABD'den ayrılıp özgür ve bağımsız bir ülke olmalı mı?' sorusuna yanıt vereceklerdir. Teklifin kabulü için kayıtlı seçmenlerin en az %50'sinin oy kullanması ve oyların en az %55'inin 'Evet' olması gerekmektedir. Başarılı bir halk oylamasının ardından, eyaletin bağımsız bir ülke olarak yaşamaya uygunluğunu değerlendirilecek bir komisyon oluşturulması beklenmektedir.