İhtiyaç kredisi, taşıt kredisi ya da konut kredisi kimi zaman vatandaşın ihtiyaçlarından ötürü tercih sebebi olabiliyor. Bankalar verdikleri kredilerden faiz getirisi alırken, kredi onayı için de belirli aşamalardan geçilmesi gerekiyor. Hayat sigortası da bu aşamalardan biri olarak biliniyor. Kredi çekerken bankaların zorunlu kıldığı hayat sigortası, çektiğiniz kredi miktarından kesiliyor. Hayat sigortası, bankanın verdiği parayı garanti altına alması olarak biliniyor. Krediyi çeken bireyin ölmesi, işsiz kalması ya da malullük gibi durumlarda, ödemeyi sigorta şirketlerinden alınmasını sağlıyor. Hal bu iken hem borçlu hem de banka mağdur olmamaktadır.
Kredi borcunu erken kapatılması ya da kredi süresinin bitmesi akabinde vatandaş hayat sigortasına ödediği parayı geri alabiliyor. Çünkü borcunu bitirdiği için sigortaya da gereksinimi kalmıyor. Aslında geçerli olan ve çoğu kişinin bilmediği bu kural uzun zamandır var. Hayat sigortasının geri ödemesi ise sigorta priminin kalan kısmının ödenmesi demektir.
Hayat sigortası geri ödemesi misal olarak 10 yıllık bir sigorta 8 yılda kapandıysa, ve hayat sigortası 1000 TL ise kalan kısım olan 200 TL geri alınabilmektedir. Hayat sigortasının geri ödenebilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır.
Bu şartların başında gelen kredi borcunun kapanması gerekmektedir. Kredi ile alakalı tüm poliçe ve evrakların hazır edilmesi zorunluluğu mevcut iken, sigorta şirketinden geri ödenme başvurusunun tamamlanması gerekmektedir.
E-DEVLET HAYAT SİGORTASI GERİ ALMA
Hayat sigortası ödeyenlerin iptal işlemi ve ödemenin geri alınması başvuru işlemleri e-devlet üzerinden de tamamlanabilmektedir. Tarayıcı üzerinden e-devlet internet sitesine ''Hayat Sigortası poliçe ve tazminat bilgileri sorgulama'' terimini yazarak ilgili sayfaya yönlenebilirsiniz. Poliçenin yanında yer alan detaylı bilgi seçeneğini tıklamanız durumunda karşınıza gelecek olan ekranda poliçe durum bölümünde yürürlükte yazısının yer alması gerekmektedir
Yürürlükte yazısının anlamı hayat sigortasının Hala aktif olduğunu göstermektedir. Bu adımları tamamlamanız akabinde tekrardan arama çubuğuna ''Sigortacılık ve özel emeklilik şikayet başvuru ve takibi'' terimini yazarak yeni başvuru seçeneğine tıklamanız sonrasında bir dilekçe oluşturmanız durumunda başvurunuzu başlatabilirsiniz örnek dilekçe ise bu şekilde olmalıdır
"........ tarihinde (KURUM ADI) bankasından çektiğim kredi kapsamında imzaladığım (000000) poliçe numaralı (KURUM İSMİ) hayat sigortası poliçesinin iptalini talep ediyor ve tutarının (IBAN BİLGİNİZ) IBAN numarasına yatırılmasını istiyorum"