Portakal, lahana, karnabahar, patates, ıspanak ve maydanoz gibi sebzeler, C vitamini bakımından zengin kaynaklar arasında yer alır. Turunçgiller ve kavun gibi meyveler de C vitamini içeriği açısından oldukça değerlidir. Özellikle portakal, greyfurt, kuşburnu ve mandalina, günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için ideal meyveler arasında bulunmaktadır.
C vitamini içeren gıdalardan tam fayda sağlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, bu meyve ve sebzelerin metal bıçak veya doğrayıcılarla temasını önlemektir. Ayrıca, bu meyvelerin kabuklarıyla tüketilmesi, vitaminin korunmasına yardımcı olabilir.
EN YÜKSEK C VİTAMİNİ İÇİREN GIDALAR
C vitamini bakımından zengin gıdalar arasında öne çıkanlar şunlardır:
Mandalina
Portakal
Kivi
Greyfurt
Çilek
Ananas
Limon
Domates
Kırmızı ve yeşil biber
Taze kuşburnu
Mayısdanoz
Roka
GÜNDE NE KADAR C VİTAMİNİ ALINMALIDIR?
Günlük ve dengeli beslenme alışkanlıkları, sebze ve meyve tüketimiyle birleştiğinde, kişiler genellikle C vitamini eksikliğiyle karşılaşmazlar. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için düzenli ve doğru beslenmeye özen göstermek önemlidir.
C Vitamini ve Sağlık:
C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle öne çıkar. Enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu koruyan bu vitamin, aynı zamanda kronik hastalıklara karşı direnci artırır, kan lipidlerini dengeler, gut ataklarını önler ve demir emilimini artırarak bilişsel fonksiyonları güçlendirir.
Sağlık Bakanlığı'nın beslenme rehberine göre, günlük C vitamini ihtiyacı 15-17 yaş arasındaki gençlerde en fazla ihtiyaç duyulan dönemdir ve bu ihtiyaç 80 mg olarak belirlenmiştir. Yetişkin bireylerin günlük C vitamini alımının da 80 mg olması önerilmektedir.