DOLAR
34 0%
EURO
37,85 0%
ALTIN
2.820,68 0%
BITCOIN
1.971.671,26 0%

C vitamini deposu çıktı! Adını bilen yok ancak vücudu dipçik gibi yapıyor

Sinop'ta doğal olarak yetişen organik yer incir şifa kaynağı olduğu öğrenildi.

Yayın Tarihi: 18.02.2024 08:03
Güncelleme Tarihi: 18.02.2024 08:03

C vitamini deposu çıktı! Adını bilen yok ancak vücudu dipçik gibi yapıyor

Sinop’a bağlı Karakum yolu üzerinde ve Adabasi mevkiinde yetişen bir "kaktüs" türü olan "yer incir"e "dikenli incir" de deniyor. İnsan vücuduna son derece faydalı olan öğütülmüş incirin, bağırsak düzenleyici özelliğinden dolayı diyabet, grip, kabızlık, çeşitli enfeksiyonlar ve obeziteyi gidermede etkili olduğu söylenmektedir. Günde 5 parçadan fazla yemenin mide rahatsızlığına neden olacağı söyleniyor.

Sinop İl Tarim ve Orman Müdürlügü'ne bağlı Bitkisel Üretim ile Bitki Sagligi'nda şube müdürü görevini yürüten Yakup Yüzbasi, konuyla ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi:

Sinop'ta doğal olarak yetişen organik yer inciri

“Kaktüs meyvesi olarak yetişen Hint inciri genellikle Akdeniz iklimde yetiştiği bilinen dikenli incir, Frenk inciri ya da kaktüs inciri şeklinde de bilinmektedir. Hint inciri turuncu ve mor çeşitleriyle ağırlıklı olarak Adana, İçel ve Antalya'da yetişirken, mor çeşidi ise Sinop ilinde doğada bolca yetişiyor. Karakum bölgesinde esas olarak yollar boyunca, gelişmemiş bölgelerde ve dağ yamaçlarında gelişmiştir. Kaktüs şeklinde gelişen bitkinin oldukça büyük yapraklarında mor meyveler sonbaharın sonlarında olgunlaşmaya başlar. Meyvenin ince dikenleri vardır ve çok sayıda tohum içerir. Dikenli armut meyvesi yaygın olarak soyulup çiğ olarak tüketilmekte, ayrıca meyve suyu şeklinde de kullanılmaktadır."

Sinop'ta doğal olarak yetişen organik yer inciri

Meyvenin faydalarına ilişkin konuşan Yakup Yüzbaşı, şu ifadeleri kullandı:

 "Bu tropikal meyvenin, birçok amino asit, flavonoid, C, B ve E vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, manganez, folik asit içermesi nedeniyle sağlığa birçok faydası vardır. Bu özellik onu son derece faydalı kılar. şifalı özelliklere sahip bir meyve olan yer incirinin stresten şeker hastalığına, yorgunluktan kolesterole kadar birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.Hint incirinin başlıca faydaları bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve vücudun hastalıklara karşı direncini artırmasıdır. Cilde canlılık veren vitamin ve mineraller açısından zengindir.Dikenli armut kaktüsü pozitif enerjisiyle depresyon ve stresi hafifletir. Bağırsak fonksiyonunu düzenleyerek sindirim sistemine katkıda bulunur. Potasyum içeriğinin yüksek olması nedeniyle kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Yüksek lif içeriği nedeniyle şeker hastalarına dikenli armut tavsiye edilir. Mideden yavaş yavaş atıldığı için kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Dikenli armut kaktüsünün belirli miktarlarda ve uzun süre düzenli olarak tüketilmesi cilt sağlığını koruyabildiği gibi cilde parlaklık kazandırmaya da yardımcı olabilir”