Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bursa'da yangın riskine karşı ormanlık alanlara giriş 1 Ekim'e kadar yasaklandı

Bursa'da yangın riskine karşı 1 Temmuz-1 Ekim tarihleri arasında ormanlık alanlara girişler yasaklandı. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş'ın açıklamaları ve alınan tedbirler haberimizde.

Yayın Tarihi: 01.07.2024 20:10
Güncelleme Tarihi: 01.07.2024 20:10

Bursa'da yangın riskine karşı ormanlık alanlara giriş 1 Ekim'e kadar yasaklandı

BURSA'DA ORMANLIK ALANLARA GİRİŞ YASAKLANDI

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, yaz mevsiminin başlamasıyla artan sıcaklıklar ve olağanüstü hava durumları nedeniyle yangın riskine karşı önemli tedbirler alındığını belirtti. Bu kapsamda, Bursa'daki ormanlık alanlara girişler 1 Temmuz - 1 Ekim 2024 tarihleri arasında yasaklandı.

-Vali Mahmut Demirtaş, yazılı açıklamasında, ülke ve millet için paha biçilmez değere sahip olan ormanları yangına karşı korumak amacıyla bazı kararlar alındığını söyledi. Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 74’üncü maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9 ve 66’ncı maddeleri uyarınca alınan kararlar doğrultusunda, Bursa ili sınırları içerisindeki tüm ormanlık alanlara girişler yasaklandı.

GİRİŞ YASAKLARI VE İSTİSNALAR

Bursa il sınırları içindeki ormanlık alanlara giriş yasağı, 1 Temmuz - 1 Ekim 2024 tarihleri arasında geçerli olacak. Ancak tabiat ve orman parklarına girişler, avlanma izin belgesi sahipleri veya av turizmi kapsamında Bakanlık görevlisi eşliğinde yapılan av organizasyonlarına katılanlar bu yasaktan muaf tutulacak. Bunun dışında, ildeki tüm ormanlık alanlara yetkililer dışında kimsenin girmesine müsaade edilmeyecek.

Piknik, mesire yerleri veya Orman Parkları işletmecileri faaliyetlerine devam edebilecek, ancak bu alanlarda tedbir amacıyla mangal ve benzeri her türlü ateşli piknik yapmak yasaklandı. Orman çevresinden veya içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak da yasaklar arasında yer aldı.

ANIZ YAKMA VE TARLA TEMİZLİĞİ TEDBİRLERİ

Orman Kanunu'nun 31 ve 32’nci maddeleri kapsamında olan mahalleler dahil olmak üzere, anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklandı. Ayrıca ekin hasadı yapılırken çıkabilecek yangınlara anında müdahale edebilmek için, mahalle muhtarlığına veya biçerdöver sahiplerine traktöre monte edilen ve arazöz vazifesi görebilen pompalı su tankerinin biçerdöverlere eşlik ettirilmesi sağlanacak. Hasat sonrası tarla sahiplerinin parsel etrafını en az 10 metre genişliğinde olacak şekilde derin sürüm yapmaları gerekecek.

DENETİM VE UYGULAMA

Kaymakamlıklar ve Orman İşletme Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri, ormanlarda gözetim ve denetimlerini etkin bir şekilde yapacak. Vali Demirtaş, kararın Bursa ili sınırları içerisindeki tüm ormanlık alanlarda uygulanacağını ve kararlara aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem uygulanacağını belirtti.

Vali Demirtaş, orman yangınlarının büyük zararlara yol açtığını ve ormanların korunmasının ülke ve millet için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu kapsamda alınan kararların uygulanması ve denetimlerin etkin bir şekilde yapılması, yangın riskine karşı ormanların korunmasında önemli bir rol oynayacak.

Bursa'da alınan bu tedbirler, orman yangınlarının önlenmesi ve doğanın korunması açısından büyük bir öneme sahip.