Burhan Felek'in Hayatına Kısa Bir Bakış
Türk basını ve sporuna yaptığı katkılarla tanınan Burhan Felek, 4 Kasım 1982'de hayatını kaybetti. Vefatının 42. yıldönümünde anılan Felek, 11 Mayıs 1889 tarihinde Üsküdar'da doğdu.
Erken Yaşam ve Eğitim Yılları
İlk eğitimine, Ravza-i Terakki adlı özel bir okulda başladıktan sonra Üsküdar Mülkiye İdadisi'nde birincilikle mezun oldu. 1907 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi'ne giren Felek, burada Talebe-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluşunda aktif rol aldı.
Gazetecilik Kariyeri
Felek, gazeteciliğe amatör olarak 1909 yılında İdman dergisinde başlamış, 1910 yılında Profesyonel gazeteci olarak Donanma dergisinde çalışmıştır. 1918 yılında Tasvir-i Efkar gazetesinde spor muhabiri olarak görev aldı. Kendisi, Tetebbu, Tasvir-i Efkar, Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet gibi birçok gazetede yazarlık yaptı. 72 yıl süren gazetecilik kariyeri süresince dünyanın en uzun süre köşe yazarlığı yapan gazetecisi unvanına sahip oldu.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı
Burhan Felek, 1949 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığına seçildi ve bu görevi toplamda 26 yıl sürdürdü. Ayrıca, 1959 yılında yeniden bu göreve seçildi ve vefatına kadar bu pozisyonda kaldı.
Spor Yönetimi ve Milli Olimpiyat Komitesi
Felek, Türk sporunun gelişiminde kritik rol oynadı. 21 yıl Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) başkanlığı yapmasının yanı sıra, 1938-1952 yılları arasında TMOK Genel Sekreterliği görevini yürüttü. 1922 yılında Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurulmasına öncülük etti.
Kitapları ve Film Senaryoları
Felek’in kaleme aldığı eserler arasında "Hint Masalları", "Yaşadığımız Günler", "Felek 1" ve "Felek 2" gibi kitaplar bulunuyor. Bunun yanı sıra "Edi ile Büdü" ve "Melek Hanımın Kıskançlığı" gibi film senaryolarını da yazmıştır.
Ödülleri ve Mirası
Burhan Felek, Türk sporuna yaptığı katkılardan dolayı Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından "Olimpik Merit Nişanı" ile ödüllendirildi. 1980 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından "fahri doktorluk" unvanına layık görüldü ve ölümünden sonra Fransa hükümeti tarafından "Legion d'honneur" nişanı aldı. Üsküdar'daki spor tesisleri ise onun ismiyle anılmaktadır.