Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Buraya adım atmanın 387 bin TL cezası var! O saatler arasında sakın gitmeyin

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün kararına göre Antalya'daki bu plajlara belirli bir saatten sonra giriş yasaklandı. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 24.05.2024 15:29
Güncelleme Tarihi: 24.05.2024 15:29

Buraya adım atmanın 387 bin TL cezası var! O saatler arasında sakın gitmeyin

Bu plajlarda mayıs ayından eylül ayına kadar gece saatlerinde plaja girilmesine, araçla girilmesine, çadır kurulmasına ve ateş yakılmasına izin verilmiyor. Detaylar haberimizde...

dizi

ANTALYA'DAKİ BU SAHİLLERE ADIM ATMANIN CEZASI 387 BİN TL!

Akdeniz kıyısında caretta balıklarının yuva yaptığı İztuzu, Patara, Çıralı gibi plajlara akşam 20.00-08.00 saatleri arasında giriş yasak. Eylül ayı sonuna kadar geçerli olacak yasağa uymayanlara 387 bin 141 TL para cezası verilecek. Akdeniz kıyısında nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı İztuzu, Patara, Çıralı gibi plajlara akşam 20.00'den sabah 08.00'e kadar girilmesi yasak. Ateş ve mangal yakmanın, çadır ve araçların yasak olduğu bu plajlar geceleri deniz kaplumbağalarının, gündüzleri ise insanların uğrak yeri olabiliyor. Eylül ayı sonuna kadar sürecek olan yasağı ihlal edenlere kesilen idari para cezası ise 387 bin 141 TL oldu.

Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) nesli tükenmekte olan türler listesinde yer alan iki deniz kaplumbağası caretta caretta ve chelonia mydas türü deniz kaplumbağalarının Akdeniz kıyılarında yuvalama dönemi başladı. Bu süreç her yıl nisan veya mayıs ayının sonunda başlar, yetişkin kaplumbağaların kumsala çıkıp yumurta bıraktığı eylül ayı sonuna kadar devam eder ve temmuz ortasından itibaren yavru kaplumbağalar yuvadan çıkıp denize doğru yüzerler.

TÜRKİYE'DE 20 DENİZ KAPLUMBAĞASI YUVALAMA KUMSALI BULUNUYOR

Türkiye'de 9'u Antalya'da, Muğla, Mersin, Adana ve Hatay illerinde olmak üzere 20 deniz kaplumbağası yuvalama kumsalı bulunuyor. Milli Parklar Doğa Koruma Müdürlüğü (DKMP) ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olan tüm bu plajlarda, mayıs ayından eylül ayına kadar geceleri plaja gidilmesine izin verilmeyen plajlarda yuvalama yapılıyor. ve kuluçka dönemi. Ayrıca bu plajlara araçla girmek, çadır kurmak, kamp yapmak, ateş yakmak veya et ızgara yapmak gibi faaliyetler de tamamen yasaktır. Bu yasaklara uymayanlara idari para cezası uygulanıyor. Bu cezanın tutarı 2024 yılı için 387 bin 141 TL olarak belirlendi.

GECE KAPLUMBAĞALARIN, GÜNDÜZ TURİSTLERİN

İlk yuva, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan'da Deniz Kaplumbağası Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) sorumluluğunda Dalyan İztuzu plajında gerçekleştirildi. DEKAMER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Yakup Kaşka, 23 Nisan'da ilk yuvanın oluştuğu İztuzu Plajı'nda mevcut yuva sayısının 50'yi aştığını söyledi. Bu plaj gündüzleri yerli ve yabancı turistlere, geceleri ise deniz kaplumbağalarının kullanımına açık. Plaja giriş yasağının saat 20.00'den başlayıp sabah 08.00'e kadar süreceğini anlatan Prof. Dr. Kaska, yerli ve yabancı turistlere sorunun tüm uyarı işaretleri konusunda bilgi verildiğini söyledi.

KORUMA SAYESİNDE REKOR KIRILDI

Kaş ilçesi sınırları içindeki Patara Plajı'nda deniz kaplumbağalarını koruma ve izleme projesi, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi öğretim üyesi tarafından yürütüldü. Dr. Eyüp Başkale başkanlığında yürütüldü. Bu yıl 15 Mayıs'tan itibaren Patara plajına geceleri giriş yasaklandı. Koruma araştırmalarının önemi sayesinde geçen yıl 524 yuva ve 30 binin üzerinde civcivle rekorun kırıldığını vurgulayan Prof. Dr. Eyüp Başkale, “Plaj 24 saat izleniyor” dedi. Yetişkin ötleğenlerimiz, yuvaları ve yavruları, plajlarımızda çalışan 20'ye yakın gönüllü arkadaşımız tarafından korunuyor. Verileri kamera ile anlık olarak görüntüleyebiliyoruz. Sahilde belirli yerlere kurduğumuz tuzaklar.

YUVA VE YAVRU ÇIKIŞI GECELERİ

Profesör Başkale, gece yuva yapan deniz kaplumbağalarının, sahilde tehdit oluştuğunda yuva yapmadan denize döndüklerine dikkat çekti ve şöyle devam etti: “Yavru çıkışları da gece saatlerinde gerçekleşir. Bu nedenle plaj, hem Özel Çevre Koruma alanı olması hem de kaplumbağaların yuvalama zamanı olan akşam saatlerinde tamamen kullanıma kapatılarak koruma altına alınmaktadır. Böylece hem anne kaplumbağaların tehdit edici bir unsur olmadan rahatça yuvalamalarını, hem de yavruların güvenle denize ulaşmaları sağlanmaktadır" " dedi.

KUMSAL GİRİŞ NOKTALARINA MOBESE KAMERALARI YERLEŞTİRİLDİ

Prof.Dr. Başkale, yuvalama mevsiminde sahildeki ışıkların yakılmasının kaplumbağaların yönünü şaşırmasına ve ışığa doğru yönelerek denize ulaşamamasına neden olduğunu belirten “Yuvalama kumsallarını kullanırken çukur kazmamalı, gelişigüzel şemsiye asmamalı, kumsalda eşya kullanırken de yuvaları dikkate almalıyız. Plaja her türlü araçla girilmesi kesinlikle yasaktır. Farkında olmadan yuvanın üzerinden uçabilir, yumurtaları ve yavruları öldürebilir. Bu bağlamda plajların girişleri işgal ediliyor. Kamera kuruldu. Yasa dışı girişleri tespit etmek ve gerekli uyarıları vermek artık daha kolay. Her yıl düzenlenen bilgilendirme seminerleri, yüz yüze toplantılar ve eğitim faaliyetleri yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra yerel halkın da kaplumbağa yetiştirme alanlarına olan ilgisini arttırmıştır. Ancak bilgilendirilmesi ve doğa konusunda daha bilinçli olması gereken daha fazla insan var” dedi.

ÇIRALI'DA UYARICI TABELALAR HAZIRLANDI

İztuzu ve Patara plajlarında olduğu gibi Çıralı plajında da Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi, Kemer Kaymakamlığı, Kemer Belediyesi ve DKMP'nin desteğiyle her yıl eşya koruma çalışmaları yürütülen plaja yerli ve yabancı turistler için uyarı levhaları astı. Yasaklar, DKMP Genel Müdürlüğü'nün "Lütfen kurallara uyalım" tabelasındaki yasaklar şöyle anlatılıyor: "Motorlu araçların giriş ve çıkışlarına izin verilmiyor. Çadır kurmak ve gecelemek yasaktır. Ateş yakmak, mangal partisi düzenlemek yasaktır. 21.30-17.30 saatleri arasında plaja gitmek yasaktır. Deniz kaplumbağalarına veya yavru kaplumbağalara dokunmayın. Kazmayın, kepçelemeyin veya kendinizi kuma gömmeyin. Çıralı Plajı'nın Tarım ve Orman Bakanlığı'nın deniz kaplumbağalarının korunmasına ilişkin genelgesinde yer alan düzenlemelere uyması gerekiyor. Yukarıdaki kurallara uymayanlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır."

"YUVALAR KAFESLERLE KORUMA ALTINA ALINIYOR"

Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi Başkanı Habib Altınkaya, Çıralı Plajı'nda yuvalama sezonunun başladığını ve yuva sayısının 7'ye çıktığını belirterek, şöyle konuştu: “Yuvalar kafeslerle koruma altına alınıyor. Bu yıl da akşam 21.30'dan sabah 05.30'a kadar sahile insan girişi yasaklarımız başladı. Ayrıca çadır kurmak, kamp yapmak, araçla giriş, ateş veya mangal yapmak gibi zarar verici tüm faaliyetler sahilimizde yasak. Beldemize tatile gelecek tüm yerli ve yabancı misafirlerimizin dikkatli ve bu konularda hassas davranmasını bekliyoruz. Gönüllülerimizin de bu konulardaki çalışmalarına destek vermelerini temenni ediyoruz" de