Buzdolabı kullanan kişiler çoğu zaman yiyeceklerinin tamamının buzdolabına veya derin dondurucuya sığacağını düşünürler. Ama gerçek başkadır. Ev aletleri uzmanları dondurucuya koymamanız gereken şeyler konusunda uyarıyor.
Dondurucuya koymadan önce dikkatli olun!
Uzmanlar, konserve ürünleri dondurucuya kendi kaplarınızla koymamanız konusunda uyarıyor. Konserve yiyecekler dondurucuda genleşebilir ve patlama tehlikesi oluşturabilir. Dondurucunun patlaması durumunda diğer yiyecekler kullanılamaz hale gelecek ve buzdolabına ciddi zararlar verebilecektir. Konserve ürünlerin dondurucuya konulması gerekiyorsa dayanıklı kaplarda saklanmalıdır.
Yumurtaları kabuklarında dondurursanız içindeki sıvı genleşebilir ve işlenmesi zorlaşabilir.
Marul, karpuz ve salatalık buzdolabına konduğunda kıvamını kaybeden ürünler arasındadır. Su içeriği yüksek olduğundan dondurucuda çözdürüldüğünde çabuk deforme olur.
Süt, yoğurt gibi bazı ürünler dondurulduğunda kıvamını kaybedebilir. Dokusunu kaybeden gıdalar aynı zamanda lezzetini de kaybedebilir.
Sert peynirler bu grubun içine girmez. Yumuşak peynir yerine sert peynirleri dondurucuda güvenle dondurabilirsiniz.
"Dondurucuya cam kap veya kavanoz koymayın"
Yiyecekleri camda dondurmak istiyorsanız uzmanlar "dondurucuya dayanıklı olan cam kaplar" kullanmanızı tavsiye ediyor. Bu kaplar genleşmeye karşı dayanıklı olacak şekilde üretilmiştir.
Ayrıca dondurucunuzu serin, iyi havalandırılan bir alanda, fırın, soba gibi bazı ısı kaynaklarından ve direkt güneş ışığından uzakta saklayın.
Uzmanlar aynı zamanda dondurucunun çevresinde yeterli alan olması gerektiğini" öne sürüyorlar. Uygun hava sirkülasyonunu sağlamak adına dondurucuyu aşırı doldurmamaya her zaman dikkat edin. Önerilen sıcaklık ise genellikle -18°C civarındadır..