D vitamini kemik ve diş sağlığı için hayati önem taşımasına rağmen, bilinçsizce fazla tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, D vitamini alımının sağlıklı sınırlar içinde tutulması gerektiği uyarısında bulunuyor.
D vitamini genellikle güneş ışınlarından sağlanır ancak kış aylarında veya yetersiz güneş alımında besinler yoluyla alınması gerekiyor. Ancak besinlerden alım miktarı düşük olduğu için, fazla takviye alımı gerekmektedir. Fakat bilinçsizce yüksek dozda tüketildiğinde, vücutta birikerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gül Öz, kontrolsüz D vitamini kullanımının hiperkalsemi, yumuşak doku kalsifikasyonu ve böbrek taşı gibi rahatsızlıklara neden olabileceği uyarısında bulunuyor. Ayrıca D vitamini fazlalığının baş ağrısı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı gibi belirtilere de yol açabileceğini ifade ediyor.
Diğer vitaminlerde olduğu gibi, D vitamini fazlalığında da belirli belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Ağız kuruluğu, cilt kuruması, mide bulantısı, idrarın bulanıklaşması, kemik ağrıları, cinsel isteksizlik bunlardan bazılarıdır. Bu tür belirtiler hissetmenin ardından mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir.
Öz, diğer vitaminlerde de olduğu gibi, D vitamini alımının da sağlıklı sınırlar içinde tutulması gerektiğini vurguluyor. Fazla alımın karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor. Sağlıklı beslenme ve doktor kontrolünde kullanılan takviyelerle, D vitamini eksikliği giderilebilirken, fazla alımın ciddi riskler doğurabileceği unutulmamalıdır.