DOLAR
35,2 0,11%
EURO
36,63 0,01%
ALTIN
2.976,16 -0,45%
BITCOIN
3.359.437 3,64%

Bu ülkedeki davalarda artık yapay zekâ kullanılacak! Peki yapay zekâyla sahte deliller oluşturulabilir mi?

İngiltere ve Galler'deki yargıçlara işlerinin bir bölümünde yapay zekâ kullanmaları için onay verildi. Ancak uzmanlar, davalarda yapay zekâyı kullanmanın pek çok sorunu da beraberinde getirebileceği konusunda uyardı. İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

Yayın Tarihi: 13.12.2023 15:30
Güncelleme Tarihi: 13.12.2023 15:30

Bu ülkedeki davalarda artık yapay zekâ kullanılacak! Peki yapay zekâyla sahte deliller oluşturulabilir mi?

Birleşik Krallık yargıçları, sahte davalara atıfta bulunma riskine rağmen yasal kararların yazılmasına yardımcı olması için ChatGPT'yi kullanmaya yeşil ışık yaktı.

Karar, yapay zekânın hukuk sisteminde kullanıldığı ve öngörülebileceği gibi kötü sonuçlara yol açtığı örneklere karşın alındı.

Yargıçları denetleyen Birleşik Krallık Yargı Ofisi, salı günü yapay zekânın bazı görevler için nasıl faydalı olabileceğini ortaya koyan bir kılavuz yayınladı.

Yapay zekâ araçlarının görevlerde yardımcı olabileceği yollar için, kılavuzda, büyük miktarda metnin özetlenmesine ve sunumların, e-postaların ve bir mahkemenin bir dava hakkındaki kararının yazılmasına yardımcı olabileceği ifade edildi.

mahkeme

YAPAY ZEKÂ, SAHTE DELİLLER YARATABİLİR

Öte yandan, uzmanlar davalarda yapay zekânın kullanılmasının olumsuz sonuçlar da doğurabileceğini söylüyor. Örneğin bir avukat, 6 sahte davaya atıfta bulunan bir mahkeme özeti yazmak için ChatGPT'yi kullandı. Mahkemenin atıfta bulunulan davaları bulamaması üzerine çalıştığı hukuk firması 5 bin dolar para cezasına çarptırıldı.

Bu yıl bir başka örnekte, bir kadın, avukat tutmak yerine kendini temsil etmek için yapay zekâyı kullandı. The Telegraph'ın aralık ayında bildirdiğine göre, kadın aldığı bir vergi cezasına itiraz ederken içtihat sunmak için bir yapay zekâ sohbet botunu kullandı.

Haberde, kadının savunmasının bir parçası olarak gösterdiği 9 davanın uydurma olduğunun ortaya çıkmasından sonra temyiz başvurusunu kaybettiği, fakat bunun farkında olmadığı belirtildi.

Yargı Ofisi'nin kılavuzu, yargıçları bu tür tehlikelere karşı uyarmaya çalıştı ve potansiyel risklere karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Kılavuz, yapay zekânın davalarda halk tarafından kullanılabileceği ya da daha da kötüsü sahte deliller yaratılabileceği konusunda uyardı.