Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bu hatayı yapan çalışan dikkat! 1.5 ay maaş alamayacaksınız

İşsizlik Maaşı ile alakalı yapılan bir yanlış 1.5 eksik maaş alınmasına mahal veriyor.

Yayın Tarihi: 05.02.2024 16:20
Güncelleme Tarihi: 05.02.2024 16:20

Bu hatayı yapan çalışan dikkat! 1.5 ay maaş alamayacaksınız

Kendi isteği dışında işten çıkartılan ve belirli prim şartını tamamlayan vatandaş, İşsizlik maaşını hak kazanıyor. Ancak İşsizlik Maaşı ile alakalı yapılan bir yanlış 1.5 eksik maaş alınmasına mahal veriyor.

İIşsiz kalan birey işsizlik maaşından faydalanabilmesi için SGK tarafından belirlenen bazı şartları taşıması gerekiyor. Ancak bu şartları taşıyan işsiz birey, başvuru süresine de dikkat etmesi gerekiyor. İşsizlik maaşı alabilmek için yapılacak olan başvuru sonrasında bir sonraki ay maaş ödemesi hesapları tanımlanıyor. İşsiz kalan bireyin gelir kaybının azalmasını sağlayan bu Maaş yeni bir iş bulasıya kadarki süreç içinde geçimlerini sağlaması hedefleniyor.

TL

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI

İşsizlik maaşı alabilmek için belirli bir prim günü olması gerekiyor. En az 600 gün sigortalı olarak çalışan birey son 3 sene içerisinde 120 prim günü ödenmesi durumunda İşten ayrılınca işsizlik maaşı alabiliyor. Bireyin işten ayrılma sebebi ise kendi kusuru ya da isteği dışında olması gerekiyor. Yukarıda bahsi geçen şartları Taşıyan birey işinin son verilmesi akabindeki 30 gün içerisinde İŞKUR'a başvurması durumunda işsizlik maaşı almaya hak kazanabiliyor.

tl

İŞSİZLİK MAAŞINDA BAŞVURU SÜRESİNİN ÖNEMİ

İşveren tarafından işine son verilmiş olan birey işsizlik maaşı alabilmesi için belirlenen 30 gün süre büyük önem arz ediyor. 30 gün süresini kaçıran birey her geçen gün için bir gün eksik işsizlik maaşı ödemesi alıyor. Yani diğer bir tabir ile işsizlik maaşı alabilecekleri süre başvuru yaptıkları süre kadar azalıyor. Yaşanan bu durum ile işsizlik maaşından daha kısa süre faydalanan birey gelir kaybına uğrayabiliyor. Yapılan hesaplamalarda Ortalama olarak 10 ay işsizlik maaşı alabilecek olan birey işveren tarafından işi sonlandırılması akabindeki 15 gün içinde başvurursa işsizlik maaşını 10 ay boyunca alabiliyor. Ancak 45 gün sonra başvuru yapması durumunda ise bir buçuk ay gelir kaybına uğrayarak 8,5 ay işsizlik maaşı alabiliyor.