Süs bitkisi olan kokina çiçeği Yunan dilinden gelirken kırmızı rengi ifade ederek sıklıkla yılbaşı zamanı görülmektedir. Kırmızı renkteki çiçeklerinde bulunan meyveler ''silcan'' adı ile tanınırken bakımının nasıl yapıldığı ise merak konusu olmaktadır.
KOKİNA BAKIMI
Bu çiçek çok sıcak ve soğuğu sevmez. Bu nedenle uzun süre yaşaması için ılıman hava gereklidir. En uygun sıcaklık oda sıcaklığı olurken ev içerisinde dolaylı olarak güneç alan bir yerde konumlanır. Kalorifer peteği, klima altı ya da ısıtıcının yakınında olmaması gerekir. Haftada 1 ya da en fazla 2 defa sulanarak canlılığın korunması sağlanır. Çiçeğin satın aldıktan 1 ay sonra sap kısımlarından 1 kez 1 gün boyunca suda bekletilir.
YILBAŞI ÇİÇEĞİ KOKİNA NEREDE VE NASIL YETİŞİR?
Kokina ağacı genellikle sahile yakın ve sahil şehirlerinde yetişirken doğmasıyla Avrupa olsa da zamanla ülkemizde yetişmeye başlarken İran ve Akdeniz yakınlarında görülür. Ülkemizde İstanbul'da görülürken orman bölgelerinde sıklıkla rastlanılır.
Dünya genelinde İran'dan Portekiz'e kadar kendine yaşam alanı bularak karlı ve ılık geçen bölgelerde kırmızının rengi oldukça canlı görülür.
KOKİNA ÇİÇEĞİ ÇEŞİTLERİ
Kırmızı
Pembe
Turuncu
Lila
Beyaz
Sarı
KOKİNA NE KADAR DAYANIKLI?
Dalından kopartılan, buket içerisindeki kokianın ömrü uzun değildir. Kökü topraktan ayrıldığında zaman içerisinde vitamin ve oksijeni almadığından solmaktadır. Kırmızı tanelerinin canlılığı dikkat çekerken yeşil yaprakları ise 1 ay içerisinde solarak dökülür. Gerekli ortamlarda hazırlandığında kokina çalı görünümü kaybetmeden yetişmesi gerekir.