AB Üyesi Ülkelerin Göç Yönetimi Üzerine Çalışmaları
Brüksel'de, Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında göç sorununa dair önemli bir gayriresmi toplantı gerçekleştirildi. İtalya, Danimarka ve Hollanda'nın öncülüğünde, göç yönetiminde yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla bir araya gelen liderler, AB Komisyonu’nun da katılımıyla önemli tartışmalarda bulundu.
Toplantının Detayları
İtalya Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ve Hollanda Başbakanı Dick Schoof, göç konusundaki yasal çerçevenin güçlendirilmesi üzerine bilgi alışverişinde bulundu. Toplantıya, Yunanistan, Malta, Çekya, Polonya, İsveç, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Macaristan liderleri de katıldı.
Yeni Yasal Çerçeve Üzerine Tartışmalar
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, toplantıda, 2025'in başlarında sunulması planlanan yeni bir yasal çerçeve önerisi üzerinde durdu. Bu önerinin, düzensiz göçle mücadelede insan kaçakçılarının iş modelini kırmayı ve sığınma taleplerini, gerçekten uluslararası koruma hakkına sahip olanlara odaklamayı amaçladığı ifade edildi.
Yenilikçi Çözümler İçin İşbirliği
Liderlerin görüşmelerinde, güvenli menşe ve güvenli üçüncü ülke kavramlarının güçlendirilmesine yönelik ihtiyaç vurgulandı. Ayrıca, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile işbirliği yapılarak gönüllü destekli geri dönüşlerin güçlendirilmesine yönelik büyük bir ilgi söz konusu oldu. Katılımcı liderler, AB’nin göç politikasını geliştirme hedefi doğrultusunda işbirliğine devam etme konusunda anlaştı.
Öte yandan, Başbakan Meloni'nin, Ekim ayında Roma ile Tiran arasında imzalanan, İtalya'nın Arnavutluk'ta göçmen merkezleri kurmasını sağlayan modele dair bir sunum yaptığı biliniyor.