DOLAR
34,16 -0,06%
EURO
38,2 0,15%
ALTIN
2.934,9 -0,07%
BITCOIN
2.219.547,51 -0,38%

Brezilya Başkanı Lula'dan İsrail'e Soykırım Uyarısı

Lula, İsrail'in Filistin'e yönelik eylemlerini soykırım olarak nitelendirerek, uluslararası çözüm için çağrıda bulundu.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 23:01
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 23:01

Brezilya Başkanı Lula'dan İsrail'e Soykırım Uyarısı

Brezilya'dan Çarpıcı Açıklama

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva, İsrail'in Filistin topraklarında gerçekleştirdiği eylemleri soykırım olarak nitelendirdi. Lula, uluslararası toplumu ve özellikle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu destekleyen ülkeleri acil harekete geçmeye çağırdı.

BM'de Açıklamalarda Bulundu

New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) binasında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Lula, Lübnan'daki sivil ölümlerinin sayısının 500'ü geçtiğini ve bunun insanlık adına kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, geçmişteki iç savaşla karşılaştırıldığında, bu sayının alarm verici seviyelere ulaştığını belirtti. Lula, Lübnan'da yaşamını yitirenler arasında 93 kadın ve 50 çocuğun da bulunduğunu ifade etti ve haksız yere yerinden edilen yaklaşık 10 bin insanın trajedisine dikkat çekti.

İsrail Hükümetine Eleştiriler

İşgal altındaki Batı Şeria'daki sivil ölümlerine de dikkat çeken Lula, "Diğer tarafta bir soykırım yaşanıyor" şeklinde konuştu. Netanyahu'nun Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde de yargılandığını hatırlatan Lula, BM Güvenlik Konseyi’nin ateşkes için karar aldığını “fakat bu kararların uygulanmadığını” belirtti.

Yalnızca Soykırım Değil, BM Kuruluşu İçin Mücadele

Lula, "BM’nin karar alma ve faaliyete geçebilmesi için güçlendirilmesi gerektiği konusunda bir mücadele veriyoruz" dedi ve diğer ülkeleri harekete geçmeye davet etti. Aynı zamanda, İsrail hükümetinin şiddet eylemlerini kınadı ve İsrail halkının çoğunun bu durumu desteklemediğine inandığını ifade etti.

Masumların Serbest Bırakılmasını Talep Etti

Lula, Hamas’ın masum esirleri serbest bırakması gerektiğini ve aynı zamanda İsrail hükümetinin de bu süreçte gerekli adımları atması gerektiğini kaydetti. Gazze, Sudan ve Batı Şeria’daki insanlık dramının sıradan bir durum olarak göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.