Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkardığı tutuklama emrine destek vermeyen ülkelere tepki gösterdi. Borrell, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde gerçekleşen ve İsrail-Filistin konusunu tartışan bir konferansta, UCM'nin kararına uyma çağrısında bulundu.
Borrell, "Bu, siyasi bir karar değil, bir mahkeme kararıdır. AB üye ülkelerinin güçlü desteğiyle oluşturulmuş uluslararası bir mahkemenin kararı" diyerek, daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında verilen tutuklama emrine desteğin, bazı ülkelerin bugün sessizliğine atıfta bulundu. "Mahkeme Putin'e karşı tutuklama emri çıkardığında birçok ses destekledi, oldukça dikkat çekici olan bu seslerden bazıları bugün sessiz," şeklinde konuştu.
Üye ülkelerden UCM'yi desteklemelerini isteyen Borrell, "AB’ye üye ülkelerin mahkemenin kararını uygulamakla yükümlü olduklarını hatırlatıyorum" dedi. Ayrıca, AB'ye aday ülkelerin de UCM'ye bağlı olmalarının beklenmesi konusuna dikkat çekerek, "AB'ye üye olmak isteyenlerin, mevcut üyelerin yerine getirmediği bir şeyi yapmak zorunda olması çok komik olacak" ifadesini kullandı.
Borrell, ABD'li bir senatörün uluslararası mahkemeyle işbirliği yapan ülkelere yaptırım uygulayacaklarını söylemesine yönelik de, "Bu sabah duyduğumda dehşete kapıldım. Uluslararası mahkemeyle işbirliği yapan herhangi bir ülkeye yaptırım uygulayacakları gerçekten inanılmaz" şeklinde değerlendirdi.
UCM, 21 Kasım'da açıkladığı kararda, "Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan ötürü" Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardığını duyurmuştu. Ancak Macaristan, Avusturya, Çekya ve Almanya gibi bazı ülkeler, karardan memnuniyetsizliklerini bildirmiş ve bu karara uymayabileceklerini ifade etmiştir.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.