Özellikle ülkemize hamurişi yaygın şekilde tüketilir. Açma, börek, poğaça akşam çaylarının ve misafirlerin vazgeçilmez aperatifleridir. Sigara böreği ise tüm börek poğaça açma gibi hamur işlerinin en marifetlisi yapımı en zor olanıdır. Börekçilerde severek yediğimiz ve hatta yerken parmaklarımızı bile yediğimiz su böreğini evde yapmaya hazır olun!
Su böreğinde en önemli noktalardan birisi yufkadır. Zar gibi ve yırtılmayan yufka, su böreğinizin daha da lezzetli olmasını sağlar. Eğer su böreğizin yufkası suya attığınızda yırtılıyorsa, haşlama suyuna bir miktar tuz ilave edin. Tuz yufkanızın yırtılmasının önüne geçecektir. Ek olarak yoğurulan hamurun 30 dakika kadar da dinlendirilmesi gerekilir. Böylelikle hamurunuz zar gibi incecik olacaktır.
SU BÖREĞI TARİFİ MALZEMELERİ
- 6 tane yumurta
- 1 çay bardağı ölçüsünde su
- 1 yemek kaşığı ölçüsünde tuz
- Alabildiğince ele yapışmayan sıkı bir hamur elde etmek için un
- İç harcı için salamura köy peyniri ya da tercih etmiş olduğunuz herhangi bir beyaz peynir.
- Yarım kilo tereyağı
- Mayısdonoz
- Haşlamak için ise su ve tuz
SU BÖREĞI TARİFİ YAPILIŞI
- Yumurtlarınıza su ekleyerek karıştırın. Hemen ardından un ve tuzunuzu ekleyerek sıkı bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparın. Toplamda 12 eşit parçaya bölmüş olun.
- Bezlerin üstünü nemli bir tülbentle örterek yarım saat kadar dinlendirin.
- İnce kıyılmış maydanozunuzu ve rendelenmiş peynirinizi karıştırarak iç harcınızı hazırlayın.
- Tavaya yağ ekleyerek eritin. Peynir ve yağ karışımınıza güzelce hazırlayın. Dinlenmiş olan bezelerinizi un yardımıyla açın.
- Geniş bir tencere içersinde suyu ve tuz ekleyerek açtığımız yufkaların suyun içersine sererek bırakın.
- Tahta kaşıkla kenarlarından yufkanın üstüne su serpin. Böylelikle yapışmasının önüne geçin.
- Islanmış olan yufkayı soğuk su dolu kabının içersinde alarak fazla suyunu sıkın.
- Yağlamış olduğunuz tepsiye buruşuk bir şekilde yufkalarınızı yerleştirin. Dört yufka da bir suyu değiştirerek yaptığınız işlemleri tekrarlayın.
- Her dört yufka da peynirle harçtan sürün. Üzerindeyse tereyağı gezdirin.
- Bu işlemi iki kez daha tekrarlayın.
- En üst katmana ise dört yufkayı aynı şekilde serdikten sonra tereyağıyla güzelce yağlayın. Kabarması için ise pişirmeden önce dilimleyerek hazırlayın.
- 200 derecelik fırında üstü kızarana kadar yaklaşık olarak yarım saat pişirin. Herkese afiyet olsun...