Ev hanımlarının börek pişirirken sürekli yaptığı bir hata: Bu hata nedeniyle börek iyi pişmiyor ve kabarmıyor.
Börekler genellikle kahvaltıda yenilse de son zamanlarda her öğünde çayın yanında da tüketilebiliyor. Ancak ev hanımlarının börek açarken karşılaştığı en büyük sorunlardan biri yufkaların yırtılmasıdır. Yırtılmış yufka hamurundan yapılan hamur işlerinin dokusu tekdüze değildir ve çoğu zaman hamur işleri kabarmaz. Bugün elimizde olan bilgiler sayesinde, unlu mamulleriniz hiçbir zaman dağılmayacak ve tadı daha iyi olmayacak.
Ev hanımlarının börek yaparken yaptığı 3 kritik hatanın isimleri açıklandı. Bu hatalardan dolayı börek iyi pişmiyor ve kabarmıyor. İşte o 3 hata:
BOL BOL HARÇ KOYUYORSUNUZ
Cömertsiniz, hamurun yanı sıra bir sürü lezzetli malzemelerden bol bol yemek istiyorsunuz ama börek hamuruna iç malzemenizden bolca katarak hamuru gerçekten pelte hale getirirsiniz. Bu nedenle tarifi takip etmek ve doğru miktarda malzemeyi kullanmak en iyisidir.
HER KATA YAĞ SÜRMÜYORSUNUZ
Böreğinizin, daha hafif olması için tek tek yağlamayı atlayacaksanız yanılıyorsunuz. Ancak hamurun çıtır çıtır olmasını istiyorsanız tüm hamur katlarını tek tek dikkatlice açın ve elinizi korkak alıştırmayın. Ayrıca bu işlemi yapmak börek pişerken hamurların tek tek açılmasını sağlayacak ve daha lezzetli olacaktır.
TEPSİNİN ALTINA 1 YUFKA KOYUN
Aslında amaç harcın dibe çok yaklaşmamasını sağlamaktır. Aksi halde börek yumuşayacak, yeterince pişmeyecek ve tadı hiçbir zaman istenildiği gibi olmayacaktır. Böreğin daha iyi kızarmasını istiyorsanız altına iki kat hamur koymayı unutmayın.
BÖREĞİN KABARMAMA NEDENİ
Mayısalı hamur genellikle kullanılmadığı için börek genellikle kabarmaz. Börek hamuru genellikle ince yufka veya milföyden yapılır. Yufka veya milföy, maya veya kabartma tozu gibi kabarma için gerekli malzemeleri içermez. Bunun yerine yufka veya milföy ince tabakalar halinde yapılır ve harçla doldurulur ve ardından pişirilir. Bu nedenle börek genellikle kabarmaz ancak hoş bir şekilde çıtır olabilir.
ÇITIR BÖREK YAPMAK İÇİN GEREKENLER NELERDİR?
Böreğin çıtır çıtır yapmak için içine çok fazla iç harç doldurmadan ince ve eşit bir şekilde açmanız, arasına eritilmiş tereyağı veya sıvı yağ sürmeniz ve hamuru fırında yeterince pişirmeniz gerekir. Ayrıca fırın sıcaklığının yeterli olması ve pişirme sırasında böreğin hafifçe süt veya yumurta sarısına bulaşması, nihai sonucun çıtır olması açısından önemlidir.
PUF PUF KABARAN BÖREK
Puf börek için öncelikle yufka alın ve iç malzemesini hazırlayın. İçi için süzme peynir, maydanoz, rendelenmiş kaşar peyniri, dilerseniz sucuk veya kıyma kullanabilirsiniz. Yufkaları üçgen şeklinde kesip iç harcın içine koyun ve yuvarlayın. Daha sonra ruloları pişirme kağıdıyla kaplı bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve üzerine susam veya çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altın rengi alana kadar pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun!