Boğaziçi Üniversitesi'nde Sürdürülebilir Kalkınma Etkinliği
Boğaziçi Üniversitesi'nde, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UN SDSN) Türkiye 10. Yıl Etkinliği ve Üyeler Toplantısı gerçekleştirildi. Etkinliğe, üniversite rektörleri, sivil toplum ve kamu kurum temsilcileri ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank katıldı.
Toplantıda Öne Çıkan Mesajlar
UN SDSN Türkiye 10. Yıl Etkinliği'nde BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) çerçevesinde yapılan çalışmalar ve katılımcılardan elde edilen öneriler değerlendirildi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, üniversitelerin bu amaçların gerçekleştirilmesi ve bunlara yönelik teknik ve sosyal çözümler geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti.
İnci, 2015 yılından bu yana SKA'ya erişim performansının küresel ölçekte tatmin edici olmadığını ifade ederek, “Geçen 10 yılda amaçların yalnızca yüzde 16'sına erişilirken, geri kalan yüzde 84'ünde durma ve gerileme aşamasına geldik” dedi. Ayrıca, ekolojik krizlerin ve gelir adaletsizliklerinin yarattığı toplumsal kutuplaşmaların üniversitelerin yeni sorumluluklar üstlenmesine neden olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin Bölgesel Rolü
Etkinliğe çevrim içi katılan UN SDSN Başkanı Prof. Dr. Jeffrey Sachs, Türkiye'nin Gazze ve Ukrayna krizlerinde üstlendiği sorumlulukları öne çıkardı. Barışın olmadığı bir dünyada sürdürülebilirliğin mümkün olamayacağına dikkat çeken Sachs, Türkiye’nin arabuluculuk rolünün önemini vurgulayarak, “Türkiye’nin sürdürülebilirlikle ilgili inisiyatifi, krizlerin çözümünde kritik bir öneme sahiptir” dedi.
Sachs, “Savaş ve çatışma gibi sorunlarla uğraşırken, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmamız beklenemez. Türkiye'deki üniversitelerin bu hedefler doğrultusunda aktif bir rol alması gerekmektedir” şeklinde konuştu.