Soğukların yoğun olduğu kış aylarında insanlar hastalıklara karşı hassastır. Son dönemde Kovid-19, grip, zatürre ve diğer üst solunum yolu hastalıklarının yaygınşatığı görüldü. Sürekli hasta olan ve boğaz ağrısı çeken vatandaşlara boğaz ağrılarından kurtulmak için 5 öneride bulunuldu. Doç. Dr. Ayça Özbal Koç'un boğaz ağrıları için önerileri şöyle:
Gün boyunca bol miktarda ılık su için!
Vücuttaki sıvı azaldığında tükürük miktarı da azalarak boğazın kurumasına neden olur ve bu da giderek şiddetli ağrıya neden olur. Bu nedenle boğaz ağrınız olduğunda gün boyunca bol su içtiğinizden emin olun. Doç. Dr. Ayça Özbal Koç, sağlık sorunları nedeniyle herhangi bir kısıtlama olmadığı takdirde günde 2 litre (8 bardak) su tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Gün boyu ortam sıcaklığında su için, vücudunuzun yorulmasına mide bulantısına sebep olmadan, gün içerisinde oda ısısında su içmeniz, boğazınızı nemlendirerek şikayetlerinizi azaltacaktır." dedi.
"Tuz ve karbonatla gargara yapın"
Düzenli bir şekilde gargara yapmak da boğaz ağrısını hafifletmenin etkili bir yoludur. Doktorunuzun önerdiği ilaçlarla gargara yapmanın dışında vde gargara yapmak da boğaz ağrısını dindirebilir. Doç. Dr. Koç, tuz ve karbonatla yapılan gargaranın nemlendirici, boğazı temizleme ve enfeksiyon etkenlerini öldürme etkisine sahip olduğunu söyleyerek “Oda sıcaklığındaki bir bardak suya bir çay kaşığı kadar tuz ile yarım çay kaşığı kadar karbonat ekleyin. Günlük olarak hazırlanan gargaralarla sabah akşam ağzınızı ve boğazınızı temizleyebilirsiniz. Ancak duruladıktan sonra içeriği zararlı olmasa bile büyük kısmını yutmamaya dikkat edin” diye konuştu.
"Bal, zencefil ve limon"
Ayrıca boğaz ağrısını çok fazla tüketmeden bal, zencefil, limon ile birlikte çeşitli bitki çaylarını da kullanarak boğaz ağrısını dindirebilirsiniz. Bu besinler ve çaylar, antibakteriyel ve boğazı yumuşatıcı özellikleri sayesinde hastalıkları tedavi etmenin yanı sıra tıbbi etkilere de sahiptir.
"Odanızı sürekli olarak nemlendirin"
Oda nemi; Burun ve boğazdaki mukozaların kurumamasını, burunda kabuk oluşmamasını, kuru doku oluşmamasını sağlamak önemlidir, bu da enfeksiyonun penetrasyonunu kolaylaştıracaktır. Buhar jeneratörü kullanabilir veya radyatörün üzerine su dolu kaplar veya ıslak havlu koyarak ortamı nemlendirebilirsiniz.