DOLAR
34,26 0,05%
EURO
37,39 0,14%
ALTIN
2.919,03 -0,01%
BITCOIN
2.253.106,94 0,28%

BMGK, UNIFIL'e Saldırılardan Endişeli

BMGK üyeleri, UNIFIL personelinin güvenliği için saygı talep etti ve son saldırılarla ilgili derin endişelerini dile getirdi.

Yayın Tarihi: 15.10.2024 00:42
Güncelleme Tarihi: 15.10.2024 00:42

BMGK, UNIFIL'e Saldırılardan Endişeli

BMGK, UNIFIL'e Yönelik Saldırılara Tepki Gösterdi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, tüm taraflardan BM Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) personeline ve tesislerine saygı gösterilmesini talep etti. Son günlerde UNIFIL'e yönelik artan saldırılardan duydukları derin endişeyi kamuoyuyla paylaştılar.

Pascale Baeriswyl’den Açıklama

BMGK'nin dönem başkanı ve İsviçre’nin BM Daimi Temsilcisi Pascale Baeriswyl, BMGK'de gerçekleştirilen kapalı oturum sonrası basın toplantısı düzenleyerek, İsrail-Lübnan sınırındaki Mavi Hat'ta yaşanan gerginliğe dikkat çekti. Baeriswyl, "BMGK üyeleri, UNIFIL tesislerine yönelik ateş açılmasından dolayı derin endişe duymakta ve barış gücü personeline saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizmektedir" şeklinde ifadelerde bulundu.

Saldırılarda Yaralanmalar

Baeriswyl, bazı barış gücü askerlerinin yaralandığını hatırlatarak, BMGK üyelerinin UNIFIL'e olan desteklerini yineledi. Ayrıca, BMGK üyeleri sivil ölümler, yıkımlar ve yerinden edilen insanlar konusundaki endişelerini de dile getirdiler.

Uluslararası İnsani Hukuka Uyum Çağrısı

Baeriswyl, tüm taraflara uluslararası insani hukuka uyma çağrısında bulundu ve BMGK'nın 1701 sayılı kararına saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İsrail'in UNIFIL’i Hedef Alması

UNIFIL, 10 Ekim'de, İsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef alması sonucu iki barış gücü askerinin yaralandığını duyurdu. Ayrıca, 13 Ekim'de Lübnan'ın güneyindeki UNIFIL tesislerine yapılan baskınla ilgili olarak, İsrail'in tesisin kapılarını tanklarla tahrip ettiği bildirilmiştir.