BM Yetkilileri, İnsani Yardım Çalışanlarına Yönelik Saldırıların Artışını Kınıyor
Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, insani yardım çalışanları ve BM personeline yönelik saldırılarda yaşanan dramatik artış hakkında hesap verilmesini talep etti. Uluslararası toplumun konuya dikkat çekmesini isteyen yetkililer, durumu ele almak amacıyla BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bir oturum düzenlendi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) İnsani Yardım Finansman ve Kaynak Nakil Birimi Direktörü Lisa Doughten, bu durumun kendisi için kişisel bir mesele olduğunu belirterek, meslektaşları ve arkadaşlarının kaybını dile getirdi. Doughten, son iki yılda insani yardım çalışanlarının kaybında büyük bir artış yaşandığını ve 2023 yılında 20 farklı ülkede 280 insani yardım çalışanının hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu sayı, 2022 yılına göre %137'lik bir artışa işaret etmektedir.
Gazze'deki Durumun Etkileri
Doughten, Gazze'deki durumun insani yardım çalışanları üzerindeki etkisinin son derece yıkıcı olduğunu ifade ederek, 7 Ekim 2023'ten sonra çoğu BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanı olmak üzere toplamda 330 insani yardım çalışanının hayatını kaybettiğini aktardı. Bu, insani yardım çalışanlarına yönelik saygının kalmadığını göstermektedir.
Doughten, Gazze'deki meslektaşlarının korunması için uluslararası toplumu harekete geçmeye davet etti. Dün yapılan oturumlarda, insani yardım personeline yönelik şiddetin sona ermesi ve saldırganların hesap vermesi gerektiği vurgulandı.
Hesap Verilebilirlik ve Destek Talebi
BMGK'da insani yardım çalışanlarına yönelik şiddeti kınamanın yanı sıra, kurbanlara daha fazla destek verilmesi gerektiği ifade edildi. Doughten, yanlış bilgi ve nefret söylemiyle mücadele edilmesi gerektiğine de dikkat çekerek, diğer BM personeline karşı yöneltilen kabul edilemez saldırılara karşı çıkılması gerektiğini söyledi.
BM Güvenlik ve Emniyetten Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Gilles Michaud ise, insani yardım çalışanlarının koruması için uluslararası topluluğun iş birliği yapması gerektiğini belirtti. Michaud, son 20 yılda BM personeline yönelik tehditlerin yalnızca devlet dışı aktörlerle sınırlı kalmadığını, devlet aktörlerinden de geldiğini açıkladı.
Michaud, insani yardım çalışanlarının büyük zorluklar altında gösterdiği dayanıklılığın takdir edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, şiddet olaylarına karşı hesap verebilirliğin sağlanmasının elzem olduğunu dile getirdi. BM üyesi ülkelerin, personelin güvenliği ve emniyeti konusunda sorumluluk taşıdığını hatırlatan Michaud, bu konuda acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.