DOLAR
34,1 -0,28%
EURO
38,11 -0,16%
ALTIN
2.875,64 -1,73%
BITCOIN
2.141.389,24 0,45%

BM Uyarıyor: Suriye İçin Bölgesel Savaş Riski Artıyor

Bölgesel gerginlikler nedeniyle Suriye'nin savaşın etkisine girmesi riski yükseliyor. BM'nin önemli açıklamaları dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 20.09.2024 18:32
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024 18:32

BM Uyarıyor: Suriye İçin Bölgesel Savaş Riski Artıyor

BM'den Suriye için Korkutan Uyarı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, bölgedeki artan gerginlikler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Pedersen, "Suriye'yi de içine alacak bir bölgesel savaş riski çok açık ve mevcut" dedi.

Bölgesel Gerginlikte Ciddi Artış

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen oturumda, Suriye'deki siyasi ve insani koşullar ele alındı. Pedersen, daha önce de bölgesel çatışmaların Suriye'yi daha derin bir ihtilafa sürükleyebileceği konusunda uyarılarda bulunduklarını belirterek bu haftaki gelişmelere dikkat çekti.

Ateşkes ve Gerginliğin Azaltılması Önemli

Pedersen, Güvenli ve Sakin Bir Ortamın Oluşturulmasının Gerekliliği'ni vurgulayarak, "Şu anda en acil ihtiyaç Gazze'de bir ateşkes sağlanması ve bölgedeki gerginliğin düşürülmesidir" ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu tür bir ortamın mültecilerin geri dönüşü açısından da önemli olduğunu söyledi.

Siyasi Sürecin Önemi

BM Özel Temsilcisi, güvenilir bir siyasi süreç olmadıkça, Suriye'nin sürekli düşüş eğilimde olacağını vurguladı. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Cenevre Temsilcisi Ramesh Rajasingham da Suriye'de şu anda 16 milyon insanın insani yardıma muhtaç olduğunu belirtti. Rajasingham, "İhtilaf toplumu her kesimden etkilemekte. Özellikle çocuklar bu çatışmanın en büyük mağdurları" diye konuştu.

Çocukların Eğitim Hakkı Tehlikede

Rajasingham, yeni eğitim yılının başlamasıyla birlikte yaklaşık 2.5 milyon çocuğun sınıf arkadaşlarına katılamayacağı uyarısını yaparak, insani durumu gözler önüne serdi.