BMMYK, Sudan'daki Savaşın Durumunu Değerlendirdi
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Sudan'da 20 aydır devam eden çatışmaların yavaşlayacağına dair herhangi bir işaret olmadığını açıkladı.
Göçmen Krizi ve Yetersiz Araçlar
BMMYK Güney Sudan Temsilcisi Marie-Helene Verney, Güney Sudan'a son günlerde gelen göçmen sayısındaki artışın fon eksikliği nedeniyle yönetilmesinde zorluklar yaşandığını belirtti. Verney, yapılan insani yardım müdahalesinin "acı verici derecede yetersiz finanse edildiğini" ifade ederek, bu yıl, ihtiyaçların yalnızca %24'ünün karşılandığını vurguladı.
Sınır Bölgelerindeki Zorluklar
Verney, Sudan'ın Beyaz Nil, Sinnar ve Mavi Nil eyaletlerindeki çatışmaların şiddetle tırmandığını ve bu durumu takip eden üç haftada 80 binden fazla kişinin Güney Sudan'a geçiş yaptığını aktardı. Ulaşılması zor sınır noktalarından geçen bu kişilerin büyük çoğunluğunun kadınlar ve çocuklar olduğuna dikkat çekti.
Yerinden Edilme ve Yaşam Koşulları
Sudan'daki çatışmaların başladığı nisan 2023'ten bu yana yaklaşık 1 milyon kişinin Güney Sudan'a geçtiğini hatırlatan Verney, mültecilerin derme çatma barınaklarda kaldığını ve bazılarının ağaçların altında yaşamak zorunda kaldığını kaydetti.
Acil Durum ve Sağlık Sorunları
Bölgedeki sağlık durumunun ciddiyetine dikkat çeken Verney, Joda sınır kapısında yapılan incelemelerde yetersiz beslenme oranlarının acil durum eşiğini aştığını belirtmiştir. İlaçların hızla tükendiği ve gıda kaynaklarının kritik seviyelere gerilediği konusunda uyarıda bulundu.
Verney, ayrıca temiz su eksikliğinin ve yetersiz sanitasyon tesislerinin durumu daha da kötüleştirdiğini ve kolera gibi ölümcül hastalıkların yayılma riski oluşturduğunu ifade etti.